Annons

Miljömålet nås inte

TEMA * Riksdagen har antagit sexton miljömål. Ett av dem är »God bebyggd miljö«. Boverkets samlade bedömning är att detta miljömål inte kan nås inom utsatt tid.

Skribent Anders Friström

Under miljömålet finns ett antal delmål med olika slutår. Hela miljömålssystemet är dock under omprövning, delmålen ska ersättas av så kallade preciserade miljökvalitetsmål.

Delmålen Hållbar samhällsplanering, Bevara och vårda kulturhus och Mindre buller inomhus löpte till år 2010. De har inte kunnat nås för det krävs bättre kommunal planering, mer pengar till underhåll av kulturhus respektive fler och bättre åtgärder mot buller. Minst en miljon människor besväras i dag av buller i sina bostäder.

Delmålet om att avfallet inte ska öka löper till 2015. Det kommer enligt Boverket att bli svårt att nå. Mellan 1998 och 2008 ökade hushållsavfallet med 24 procent.

Energianvändningen i byggnader ska minska med 20 procent till 2020. Det målet kan nås om ytterligare åtgärder sätts in, men då krävs sannolikt bättre styrmedel än vi har i dag.

Delmålet om god inomhusmiljö kommer att bli mycket svårt att nå till 2020. Fortfarande finns stora problem med dålig ventilation, radon, fukt och mögel i alltför många hus.


Den här artikeln kommer ur Sveriges Naturs artikelarkiv för artiklar som publicerats i den tryckta utgåvan av Sveriges Natur mellan 1998 och 2017.

Skribent Anders Friström
Artikeln publicerades i