Annons

Nött bir nytt

TEMA * Kräver den gamla byrån mer än trasan för att fräschas upp? Då kan det vara läge att ge den en make over. Låt dig inspireras av två systrar som gillar mexikanska uttryck och ibland också lägger till lite dalatoner.

Skribent Stina Hylén

Maribel och Araceli Leander uppskattar färg och lim snarare än plånbok när hemmet ska inredas. Sedan några år tillbaka driver de företaget 38:e Gatan, där de får utlopp för det gemensamma intresset att renovera gamla möbler och prylar.

Det bästa är kombinationen av att få vara kreativ och miljövänlig. Utmaningen i att ser hur resultat blir gillar jag också, säger Araceli Leander som bor i Eskilstuna.

Hon är en samlare och tillbringar mycket tid på loppisar. Ser hon något hon gillar – möbler, tyger, lampor eller liknande, köper hon det antingen för att pyssla direkt eller stuva in det i förrådet tills rätt idé kommer. Idéer som att sy en necessär av en vaxduk eller damma av gamla stolar till turkosa färgklickar.

Systrarna har rötter i Dalarna och Mexiko och deras stil är inspirerad av Mexikos gator, människor och föremål. I landet finns också en självklar kultur av att återanvända saker, framtvingad av sämre ekonomiska förutsättningar än i Sverige.

Araceli Leanders tips för att själv komma igång med remaking är att prova sig fram. Det krävs inte mer förkunskaper än lust och inspiration och det finns det gott om i tidningar och bloggar, menar hon. Vad gäller verktyg är mattskärare en bra sak att ha hemma, utöver basgrejer som lim och sax. En fördel är förstås att ha en del material på lager när andan faller på, så att sträckan från tanke till handling bara är att gå till förrådet.

­Det krävs inga stora investeringar för att komma igång, det är väl symaskinen som kostar då.

När det kommer till själva genomförandet finns egentligen inga begränsningar. Så länge målet är att skapa något unikt.


Den här artikeln kommer ur Sveriges Naturs artikelarkiv för artiklar som publicerats i den tryckta utgåvan av Sveriges Natur mellan 1998 och 2017.

Skribent Stina Hylén
Artikeln publicerades i