Rekord för klädbytardagen

FÖRENINGEN * Köer av kläd­intresserade slingrade längs trottoarerna den 21 april. Men det var inte H&Ms premiär för ett nytt designsamarbete som väntade innanför dörrarna. Det var Sveriges största klädbytardag.

Artikel 2012-3 Anna Lögdberg

Intresset för Naturskyddsföreningens klädbytardag som går under namnet Sveriges största klädbytardag, ökar för varje år och anordnas på fler och fler platser. I år bytte tusentals plagg ägare på 68 orter runt om i landet. Det är en ökning med omkring 20 orter från förra året. De flesta har dessutom haft fler besökare än tidigare år.

- Årets rekord står nog nog Arvika för. De hade 400 besökare och vi räknade ut att var femtionde Arvikabo var på klädbytardag den 21 april i år, berättar Jessica Andréason, projektledare på Naturskyddsföreningen.

- Att anordna en klädbytardag kräver en del arbete; för att få inlämning och utplockning av kläder att fungera smidigt behövs många som hjälper till och en bra lokal. I år har Naturskyddsföreningen satsat mer på att locka fler att anordna klädbyte.

- Vi bjuder in folk att haka på vår klädbytardag och försöker vidga det så att fler ordnar klädbytardagar än Naturskyddsföreningen, säger Jessica Andréason. Miljönyttan blir ju större då.

Naturskyddsföreningen har bland annat vänt sig till bibliotek och uppmanat dem att anordna klädbytardag gärna tillsammans med den lokala kretsen.

Sveriges största klädbytardag infaller nästa gång den 20 april 2013. Om man tycker att det är för lång tid att vänta till dess kan man själv anordna klädbyte i mindre skala som på arbetsplatsen, i skolan eller i kompiskretsen tipsar Jessica Andréason.

Om Sveriges Natur

Det här är en artikel från Naturskyddsföreningens medlemstidning Sveriges Natur. Artiklarna speglar inte nödvändigtvis föreningens åsikter.

Ansvarig utgivare: Ylva Johnson

Besök även vår webbplats www.sverigesnatur.org där vi uppdaterar regelbundet med nytt material. 

 Här hittar du Sveriges Naturs arkiv där finns alla artiklar som publicerats i tidningen från 1998 och fram till i dag.