En giftfri framtid

VINKLAT * Även för en erfaren kemist är det svårt att hitta rätt i kemikaliedjungeln. Den som vill skydda sitt barn mot farliga kemikalier får ligga i. Nu är det dags att ställa krav på giftfria förskolor.

Att dagligen arbeta med frågeställningar kring potentiellt farliga kemikalier är intressant och roligt, men ibland är det också väldigt jobbigt. Även om jag är väl insatt i vilka kemikalier som man bör akta sig för så är det även för mig mycket svårt att inte gå vilse i den djungel av produkter som finns i ett vanligt hem.

 

När jag var gravid med min son kände jag mig trygg med att jag ändå under lång tid haft kännedom om hur man undviker farliga kemikalier. Jag visste att sonen skulle exponeras för dem via mitt blod, men några större medvetna synder begicks inte, varken före eller under graviditeten.

Jag var lite extra noga med att inte ta emot kvitton och att använda parfymfria saker. Jag köpte gärna begagnade saker till min son när han var bebis.

Tvätta med tvål och smörja in honom? Nej tack, han klarar sig utan. Oj, har vi köpt ett skötbord av skumgummi? Hej då, ut i soporna.

Nu har min lille son hunnit upp i förskoleåldern. Då blir det helt plötsligt annorlunda. Jag kan inte som förälder påverka vilka produkter förskolan använder. 

Sonen fick plats på en helt nybyggd kommunal förskola. Många föräldrar tyckte att det var så fint och fräscht, så mycket nya fina saker. Själv blev jag bekymrad.  Nya PVC-golv lades in, mina protester avvisade kommunen med att man nu använder andra mjukgörare än ftalater. Men vad kommer forskningen att säga i framtiden om eventuella effekter av dessa nya sorter?

De nyinköpta sovmadrasserna av skumgummi – undrar hur mycket flamskyddsmedel de innehåller? Det finns säkert konservburkar med Bisfenol A i det fina köket som lagar ekologisk mat.

Det är säkert fler som är oroade över vilka kemikalier våra barn utsätts för i sin vardagsmiljö.  Under 2013 inleder Naturskyddsföreningen därför ett arbete med att minska kemikaliebelastningen i förskolan.

Vi tror att Sveriges kommuner gärna vill göra rätt när de köper in nya saker till sina förskolor. Operation Giftfri förskola hoppas vi kommer pågå tills alla förskolor i Sverige är så giftfria som möjligt.

Helt i hamn kan vi aldrig nå, men vi kan med all säkerhet ge våra barn en betydligt bättre start i livet än vad vi gör idag.

Ulrika Dahl, chef, miljögiftsavdelningen på Naturskyddsföreningens kansli.

 


Den här artikeln kommer ur Sveriges Naturs artikelarkiv för artiklar som publicerats i den tryckta utgåvan av Sveriges Natur mellan 1998 och 2017.

Artikeln publicerades i