Tar vargen vildsvin?

NATURFRÅGOR * Varför vilar vissa fåglar på ett ben? Gillar inte varg vildsvin? Läs svaren på dessa och andra frågor om vår natur. Du är välkommen med egna frågor och insändare.

Artikel 2013-3 Mats Hellmark

Illa till mods vid Valborg

Nyligen hade vi en sorglig incident vid Majbålet i byn där jag bor. En stackars kraftigt bränd kaninunge kom springande ut ur lågorna. Det var för sent att rädda den. Många blev väldigt illa till mods. Finns det något man kan göra för att förhindra att smådjur ser den växande Majbåls-rishögen som en lämplig boplats?

Petra Thorell, Öland

SVAR: Bäst är nog att man bygger rishögen så nära inpå själva eldningen som möjligt, då minskar risken att djur som kaniner eller igelkottar flyttar in. Ett alternativ är sätta upp nät eller kompostgrindar runt rishögen om den blir stående en längre tid.

 

Tar inte varg vildsvin?

I flera år har jag följt vargnyheterna men aldrig har jag sett en svensk rapport om att varg tar vildsvin. Om den nordamerikanska vargen har jag läst att den levde bland annat av vildsvin. Jag finner det intressant eftersom vildsvinen också är kontroversiella och verkar sakna andra fiender än människor och bilar. Har vi belägg som visar att varg tagit svin i vårt land?

Per Wihl,Johanneshov

SVAR: Vildsvin kan vara tuffa och aggressiva byten och finns det gott om föda så väljer vargen förmodligen andra, enklare bytesdjur. En kulting kan vargen lätt ta men suggor kan gå ihop och försvara sin avkomma. I Bialowiezaskogen i Polen där varg och vildsvin samexisterar består bara fem procent av vargens matsedel av vildsvinskött, förmodligen främst unga djur.

Vem bor i väggen?

Under renovering av vårt hus (cirka 150 år gammalt) hittade vi bifogade alster mellan plankvägg och masonit. Det är sju-åtta cm långa, hopfogade ”slutna rör” i ganska segt material. Inuti är det någon brun, förtorkad massa och dom har uppenbart inte varit ”aktiva” på väldigt länge. Undrar bara vad det kan vara för djur som gjort detta?

Bo G Eriksson, Mölndal

SVAR: Du har haft besök av den lilla fjärilen humlemott, Aphomia sociella som lagt sina ägg. Larverna har utvecklats och sedan bildat ­kokonger. Fjärilen blir knappt 40 mm mellan vingspetsarna. Den lägger vanligen sina  ägg i bon av humlor eller getingar där larven kläcks ut och har ett dukat bord. Kokonger av humlemott hittar man ofta i springor eller under skivor men de gör  ingen direkt skada om de inte är fastklistrade vid textil.

 

Vad gör jag med Larry?

Jag hittade en larv som jag tror antingen kommer att bli en noshornsbagge eller en ekoxe. Fann den i ett växthus i Habo när vi grävde tomatbäddar. För att den inte skulle bli skadad tog jag undan den. Just nu har jag den i en balja med näringsrik jord och död ved av ek, som den knaprat rejält på.

Larry är nu nära åtta centimeter lång och snart två centimeter bred. Men eftersom jag flyttar till Norge snart så undrar jag vad jag kan göra av honom? Jag vet att han, om han nu är en ekoxelarv, är väldigt sällsynt, så jag vill ju absolut att han ska klara sig! Så jag vill inte släppa ut honom var som helst.

Brunhild

SVAR: Du har hittat larven av noshornsbagge, Oryctis nasicornis. Den hör till skalbaggsfamiljen bladhorningar, där antennklubban är solfjädersformad. Larven kan bli tio centimeter lång! Skalbaggshannen som kan bli fyra centimeter har ett långt böjt huvudhorn. Larven kan leva i träd men också i gödselstackar, lövkomposter eller drivbänkar. Enklast är om du gräver ned den i ytskikten av en kompost. Larven utvecklas under flera år men den färdiga baggen som svärmar kring midsommar lever bara några veckor under parningstiden.

Skicka dina natur- och trädgårdsfrågor till: mats.hellmark@naturskyddsforeningen.se

Frågorna besvaras av Isak Isaksson, biolog, Naturskyddsföreningen

Om Sveriges Natur

Det här är en artikel från Naturskyddsföreningens medlemstidning Sveriges Natur. Artiklarna speglar inte nödvändigtvis föreningens åsikter.

Ansvarig utgivare: Ylva Johnson

Besök även vår webbplats www.sverigesnatur.org där vi uppdaterar regelbundet med nytt material. 

 Här hittar du Sveriges Naturs arkiv där finns alla artiklar som publicerats i tidningen från 1998 och fram till i dag.