Att flyga eller inte flyga

REDAKTIONEN * Att göra en tidning om klimatet är att pendla mellan hopp och förtvivlan. Men förtvivlan är ingen vidare känsla, bättre då att välja hoppet. Likväl, om du bestämt dig för att vara hoppfull och möter nya tuffa forskarfakta, så åker du på några smällar till. Ja, där någonstans finns klimatfrågan.

Artikel 2013-5 Carl-Axel Fall

Jag är ändå i grunden hoppfull kring vår möjlighet att möta klimatkrisen. Stater och globala krafter kommer nog inte komma med åtgärder i rättan tid, nej det tror jag inte. Men i takt med att vi upplever klimatproblem så kommer acceptansen för åtgärder. Acceptansen är mycket viktig. Det är den som håller ihop samhället och som kan ge politiker kraft.

Mycket av det som är fossildrivet i vår välfärd kan vi byta ut. Den kanske svåraste nöten är flyget. Att kunna resa, resa till värmen och till andra kulturer är en fantastisk möjlighet, men det är en klimatvärsting som handling. Att avstå flyget skulle smärta många, inte minst miljövänner som ofta har världsperspektiv. Och det är svårt att tänka bort flyget om vi samtidigt tror på en global utveckling.

Att flyga privat eller inte kan vara ett dilemma. Måste man avstå? I somras provade jag att ta mig till Rom i Italien med tåg från Stockholm. Det fanns flera goa stunder på resan, men det sammanfattande omdömet är ändå att det var för krångligt. Bara att köpa biljetterna tog flera dagar.

Italien gav mersmak. Det är därför frestande att jag nästa sommar sätter mig i ett flygplan dit. Det är flera tusenlappar billigare än tåg.

Det är tyvärr långt kvar till det att tåget kan konkurrera på någorlunda lika villkor. Detta systemfel måste politikerna rätta till!

Den här tidningen är matad med fakta om klimathotet. Vi ger också flera råd om personliga sätt att möta det. Läs exempelvis mer om hur vi ser på flygresandet. Sidan 57.

 

Om Sveriges Natur

Det här är en artikel från Naturskyddsföreningens medlemstidning Sveriges Natur. Artiklarna speglar inte nödvändigtvis föreningens åsikter.

Ansvarig utgivare: Ylva Johnson

Besök även vår webbplats www.sverigesnatur.org där vi uppdaterar regelbundet med nytt material. 

 Här hittar du Sveriges Naturs arkiv där finns alla artiklar som publicerats i tidningen från 1998 och fram till i dag.