Guide till naturen

KULTUR * Fascination är vägen till naturen. Martin ”Mitt i naturen” Emtenäs och Mikael Gustafsson har siktat just mot fascinationen när de arbetat med nyutgivna boken Upplev Sveriges natur.

Artikel 2014-2

Martin Emtenäs tog en paus från tevearbetet och ägnade sig istället åt att resa och skriva texter för boken Upplev Sveriges Natur. Han och fotografen Mikael Gustafsson har tillsammans valt ut 96 gobitar svensk natur.

Både Martin och Mikael går med på att beskrivas som naturnördar. Men när de gör bok och vill nå andra vill de tona ned nörderiet. Men lite skadar inte. Martin har i sina teveprogram lyckats få med sig de mest skilda tittargrupper på sina naturäventyr, om de så handlat om en oansenlig hasselmus eller en grönfläckig padda. Samma ambition gäller här.

– Naturupplevelser ger ju en härlig känsla av frid och äventyr på en gång. Men många människor i dag känner ett motstånd mot att bege sig ut. Kan vi få folk att släppa känslan av natur som något läskigt och istället väcka fascinationen har vi kommit långt, säger Martin.

Läskig har naturen aldrig varit, vare sig för Martin eller Mikael. De blev båda tidigt gripna. Martins pappa var biologilärare och familjen var ofta ute i de sörmländska skogarna runt Oxelösund. Farmor och farfar hade sommarhus i södra Östergötland och mormor och morfar sommarhus en bit utanför Sundsvall. De miljöerna sitter kvar i honom. 

Mikael gick med flora och fågelbok redan som sexåring i markerna runt Skene i Västergötland, blev kämpande fältbiolog och gick senare orienteringsgymnasium i Olofström i Blekinge. Många somrar tillbringades i familjens sommarhus strax utanför Varberg. Med tiden blev han biologilärare och naturfotograf och aktiv i Naturskyddsföreningen i Göinge.

De tror att ett visst mått av naturintresse finns hos alla, men noterar att det hos tonåringar nog var större för 20 år sedan. Mikael Gustafsson pekar dock ut fotografering som en särskilt bra katalysator för naturintresse.

– I dag ger ju de nya kamerorna fantastiska möjligheter för var och en, inte minst makrofotografering kan öppna spännande världar och bildskapande är samtidigt socialt.

Martin är och har alltid varit särskilt intresserad av grodor och reptiler. Men tonåren ägnades också åt rockmusik i flera olika band. 

– Det gav nog fler sociala poäng än att studera grodor.

Urvalet i boken är gjort så att hela Sverige täcks in, likaså har de strävat efter ett representativt urval av naturtyper. 

De är en smula ovilliga att plocka fram favoriter eftersom de har ambitionen att ge alla områden samma chans, men Martin kan inte låta bli att nämna Karlsöarna, Stenshuvud i Skåne och Skuleskogen som extra kära. Mikael nämner fjället Städjan och Getterön utanför Varberg.

Utgångspunkten har varit att välja områden som är lättillgängliga. Men också några större vildmarker finns med, inte minst flaggskeppet bland nationalparker, Sarek, med Naturskyddsföreningens stuga i Aktse.

Många av de presenterade områdena har skyddats som en följd av Naturskyddsföreningens insatser. Detta lyfts fram. Boken har ett förord av Naturskyddsföreningens ordförande Mikael Karlsson. För varje såld bok går dessutom en tia till föreningens projekt för att rädda den vitryggiga hackspetten.

De hoppas nu att naturvården mer inriktar sig mot att skydda större sammanhängande områden. Det ger mest biologisk rikedom.

– Sen är det lite märkligt att så många svenskar upprörs över avverkningar i tropiska skogar, men inte ser vår skogsskövling här hemma, säger Martin och Mikael nickar. 

Grodappen

I dessa dagar lanseras en ny app om Sveriges groddjur. Utgivare är Artdatabanken i samarbete med Naturskyddsföreningen. Beskrivningar och utbredningskartor för de 13 arter vi har i landet. GRATIS.

Fisknyckeln

Från Sportfiskarna och Svenska Artprojektet med drygt 50 svenska sötvattenlevande arter. Förnämliga bilder från National­nyckeln, levnadsvanor och utbredningskartor. KOSTNAD 15 KR

Svampguiden

Här visas 200 svampar i 600 bilder. Biologen och svampkännaren Michael Krikorev har själv tagit fram denna instruktiva app där du själv kan registrera egna fynd på kartor med telefonens GPS-funktion. KOSTNAD 22 kr. 

Birds of Northern Europe

Det finns många fågelappar men denna anses av skådare i allmänhet vara den bästa. 352 arter, rikligt med bilder på varje art, läten och utbredningskartor. Fågelnamn på svenska i övrigt engelska. KOSTNAD 159 kr

 

Ordet: ”Vildmarken”

Den vilda marken har en tendens att breda ut sig mer som en idé och tankekonstruktion, än växa vild och vacker bland de tuvor och rötter vi mer ofta brukar snava på. I naturvårdens begynnelse gällde det att med kraft rädda vildmarken från oss människor. Det gjordes genom att hålla oss så långt från själva vildmarken som möjligt. Numera är det oftare så att naturvården måste uppmuntra närkontakt med, och äventyr i, vildmarken. Det är nödvändigt om vi ska orka skydda den från oss själva. Hotet från vår närvaro är numera ofta lika undflyende och osynligt som fantasin om det vilda. Det finns i regndropparna och solstrålarna. Det finns i tystnaden när träden fallit och den ensamma vildmarksturisten snubblar bland stubbar och ris. 

Eva-Lena Neiman

 

Om Sveriges Natur

Det här är en artikel från Naturskyddsföreningens medlemstidning Sveriges Natur. Artiklarna speglar inte nödvändigtvis föreningens åsikter.

Ansvarig utgivare: Ylva Johnson

Besök även vår webbplats www.sverigesnatur.org där vi uppdaterar regelbundet med nytt material. 

 Här hittar du Sveriges Naturs arkiv där finns alla artiklar som publicerats i tidningen från 1998 och fram till i dag.