Annons

Påven går före

AKTUELLT - eldsjäl * För tio år sedan cyklade Anton Grenholm 230 mil genom Sverige för klimatet. I dag är han en ofta anlitad föreläsare inom klimat och tillväxt.

Skribent Carl-Axel Fall

Varifrån kommer din drivkraft?

– Jag växte upp i Tanzania. Mina föräldrar arbetade med utbildning och sjukvård åt kyrkan. Intrycken blev starka. Som vuxen åkte jag tillbaka och greps på nytt av orättvisorna mellan fattiga och rika.

Hur startade ditt miljöengagemang?

– Jag, min bror och en grupp vänner genomförde så småningom Klimattrampet för att uppmärksamma kli-mathotet. I samband med det gick jag med i Naturskyddsföreningen. Först i Umeåkretsen, sedan några år är jag bosatt i Falun där jag är kretsordförande. Klimatengagemanget har lett vidare till ett intresse för tillväxten som samhällets motor. 

Är du tillväxtkritiker?

– Ja, det får man nog säga. Allt fler frågar sig om evig tillväxt är vägen till en lösning på våra problem. Många inom föreningen säger att bara vi löser miljöfrågorna så får det gå som det vill med tillväxten. Det tror inte jag. Jag ser tillväxten som ett grundproblem, och vill se mer diskussion om den. Jag efterlyser mer forskning och fler förslag på andra lösningar att äga och organisera företag. 

Menar du att vi måste överge vår nuvarande ekonomiska ordning?

– Ännu är vi  inte mogna att överge vår ekonomiska modell, vi måste först diskutera om vi kan hitta andra lösningar. Jag vill inte bli sedd som en bakåtsträvare och vill inte skrämmas med mörka scenarier.

Har du några förebilder?

– Det kanske främsta stödet hittar jag nu hos påven Franciskus som i sitt påvebrev kritiserar konsumism och profitmål, talar för de fattiga och vill se nya sätt att hantera produktion, distribution och konsumtion. 


Den här artikeln kommer ur Sveriges Naturs artikelarkiv för artiklar som publicerats i den tryckta utgåvan av Sveriges Natur mellan 1998 och 2017.

Skribent Carl-Axel Fall
Artikeln publicerades i