Påven går före

AKTUELLT - eldsjäl * För tio år sedan cyklade Anton Grenholm 230 mil genom Sverige för klimatet. I dag är han en ofta anlitad föreläsare inom klimat och tillväxt.

Artikel 2015-5 Carl-Axel Fall

Varifrån kommer din drivkraft?

– Jag växte upp i Tanzania. Mina föräldrar arbetade med utbildning och sjukvård åt kyrkan. Intrycken blev starka. Som vuxen åkte jag tillbaka och greps på nytt av orättvisorna mellan fattiga och rika.

Hur startade ditt miljöengagemang?

– Jag, min bror och en grupp vänner genomförde så småningom Klimattrampet för att uppmärksamma kli-mathotet. I samband med det gick jag med i Naturskyddsföreningen. Först i Umeåkretsen, sedan några år är jag bosatt i Falun där jag är kretsordförande. Klimatengagemanget har lett vidare till ett intresse för tillväxten som samhällets motor. 

Är du tillväxtkritiker?

– Ja, det får man nog säga. Allt fler frågar sig om evig tillväxt är vägen till en lösning på våra problem. Många inom föreningen säger att bara vi löser miljöfrågorna så får det gå som det vill med tillväxten. Det tror inte jag. Jag ser tillväxten som ett grundproblem, och vill se mer diskussion om den. Jag efterlyser mer forskning och fler förslag på andra lösningar att äga och organisera företag. 

Menar du att vi måste överge vår nuvarande ekonomiska ordning?

– Ännu är vi  inte mogna att överge vår ekonomiska modell, vi måste först diskutera om vi kan hitta andra lösningar. Jag vill inte bli sedd som en bakåtsträvare och vill inte skrämmas med mörka scenarier.

Har du några förebilder?

– Det kanske främsta stödet hittar jag nu hos påven Franciskus som i sitt påvebrev kritiserar konsumism och profitmål, talar för de fattiga och vill se nya sätt att hantera produktion, distribution och konsumtion. 

Namn: Anton Grenholm.

Gör: Föreläser om klimatet och är ord­förande för kretsen i Falun.

Ålder: 42 år.

Familj: Fru och tre barn.

Aktuell: Medverkar i nya ­antologin Att slakta en guldkalv (Carlsson).

Jobbar som: Högskole­adjunkt i medicinsk vetenskap.

Framtidsdröm: Hitta en ny ordning som bättre värnar människor och miljö.

Om Sveriges Natur

Det här är en artikel från Naturskyddsföreningens medlemstidning Sveriges Natur. Artiklarna speglar inte nödvändigtvis föreningens åsikter.

Ansvarig utgivare: Ylva Johnson

Besök även vår webbplats www.sverigesnatur.org där vi uppdaterar regelbundet med nytt material. 

 Här hittar du Sveriges Naturs arkiv där finns alla artiklar som publicerats i tidningen från 1998 och fram till i dag.