Res som volontär

GRÖN GUIDE – RESA * De finns de som blir rastlösa av hängmattor, sovmorgnar och rät-ten att få göra ingenting.

Skribent Johan Tell

FÖR DESSA, som kanske inte behöver bygga en altan till och redan rensat allt ogräs, kan lösningen vara att resa iväg och arbeta någon vecka som volontär.

En stor förmedlare av ideellt arbete är organisationen Workaway. Den drivs av en förhoppning om att resor, möten, kulturella utbyten, språkträning och en vilja att hjälpa till i någon annans verklighet gör oss till bättre människor och världen till en bättre plats att leva i.

Jobbar som volontär gör exempelvis den som kan tänka sig att stödja en verksamhet som inte går runt ekonomiskt (hållbar odling där få köper ekologiska produkter), som vill sprida andlighet (meditationscenter), som värnar djur (hem för herrelösa hundar) eller som bara vill vistas på en ovanlig plats (lära barn engelska i Moldvaiens huvudstad Chișinău).

I skrivande stund har Worka­way drygt 15 000 värdar som erbjuder mat och husrum för de mest skiftande arbetsuppgifter. Här är några exempel på volontärjobb på platser som kan nås genom en rimligt lång tågresa från Sverige.

Polen: jobb på ekologisk bondgård, som yogainstruktör eller på bergshotell i Zakopane. Nederländerna: instruktör på seglarskola, hjälp med ekologiskt husbygge eller trädgårdsarbete på plantskola. Rumänien: ge ridlektioner, delta i transylvanskt konstprojekt eller agera biskötare på nunnekloster. Norge: ta hand om slädhundar, hjälpa till att driva naturistcamping eller underhålla en fyr på en ö. 

www.workaway.info

 


Den här artikeln kommer ur Sveriges Naturs artikelarkiv för artiklar som publicerats i den tryckta utgåvan av Sveriges Natur mellan 1998 och 2017.

Skribent Johan Tell
Artikeln publicerades i