Annons
Ett besök i varje nationalpark

Ett besök i varje nationalpark

AKTUELLT - ELDSJÄLAR * Levi och Kerstin Svenningsson har besökt alla Sveriges nationalparker. Det har tagit ett helt friluftsliv, men gett många storartade naturupplevelser.

Skribent Anders Friström

Ni har besökt alla nationalparker, hur kom ni på den idén?

– På sextiotalet bodde vi i Lund. Nationalparken Dalby Söderskog blev vårt främsta utflyktsmål med barnen. Vi kände oss hemma i bokskogarna där. Under den tiden besökte vi också Stenshuvud. Naturintresset är starkt i familjen. Sedan länge vistas vi regelbundet en sommar- och vintervecka i Härjedalen, då har vi också passat på att besöka Fulufjällets och Sonfjällets nationalparker. Vi sökte upp de här vackra platserna också för att för att väcka naturintresset hos våra tre pojkar. Ett tag vandrade vid ofta på Store mosse. Så för femton år sedan fick vi idén att försöka besöka alla parker. 

Hur lång tid har det tagit?

– Från sextiotalet och framåt. Nu när vi bor i Stockholm vandrar vi regelbundet i Tyresta och besöker gärna Ängsö på vårarna, tiden när Adam och Eva blommar är något väldigt speciellt. Totalt har det väl blivit någonstans mellan 75 och 100 nationalparksbesök under alla år.

Några favoriter?

– Svårt att säga vilken nationalpark som är finast, varje park har en egen karaktär. En del är svårtillgängliga som Vaddvetjåkka och Sarek, andra når du lätt med bil. Men varje park har sina ögonblick av riktigt stor naturskönhet.

Särskilda upplevelser?

– Vi var en midsommar på Gotska Sandön, stilla och exotiskt. Ett starkt minne. Vi ska dit igen med barnbarnen.

Fler ställen som borde bli nationalpark?

– Bästeträsk på Gotland borde bli nationalpark omedelbart. Det är en livsviktig vattentäkt med oerhört vacker skog omkring. Nämdöskärgården är ett annat fint område som är under diskussion. 


Den här artikeln kommer ur Sveriges Naturs artikelarkiv för artiklar som publicerats i den tryckta utgåvan av Sveriges Natur mellan 1998 och 2017.

Skribent Anders Friström
Artikeln publicerades i