Hungersnöd efter värmevåg

Hungersnöd efter värmevåg

Skribent Anders Friström, Carl-Axel Fall, Mats Hellmark, Izabella Rosengren, Ylva Johnson

AKTUELLT I KORTHET * SVÅR TORKA och översvämningar utlösta av en av de starkaste El Niño nå-gonsin gör att 100 miljoner människor i södra Afrika, Asien och Latinamerika står inför mat- och vattenbrist i år, uppger FN:s livsmedelsorganisation FAO.

Dåliga skördar driver upp priset på spannmål som slår hårt mot de fattigaste. Många kommer att behöva hjälp för att överleva. Värst drabbade är länder som Zimbabwe, Moçambique, Sydafrika, Zambia, Malawi och Etiopien.

El Niño-fenomenet, som härrör från en naturlig uppvärmning av Stilla havets vatten, leder till torka, översvämningar och mer frekventa cykloner över hela världen med några års mellanrum. Årets El Niño är enligt meteorologer den värsta på 35 år. Den nådde sin topp i december och börjar nu försvagas. Framåt slutet av året räknar forskarna med att systemet vänder och troligen övergår i sin motsats, La Niña, som ger betydligt svalare väderförhållanden globalt.

Kurvan som ger hopp

Utvecklingsländerna kan vara på väg att hoppa över fossila bränslen, precis som de redan har skippat fast telefoni. För första gången investerar nu utvecklingsländerna mer pengar i förnybar energi än länderna i rikemansklubben OECD. 

[Källa: Bloomberg New Energy Finance]

Länder som tar täten

  • Marocko är på väg att bli en solsupermakt. Vid randen till Sahara bygger landet världens största solkraftverk som kommer att förse en miljon människor med el.
  • I Bangladesh får 18 miljoner människor el genom småskalig solkraft.
  • Kina planerar att stänga 1000 kolgruvor och har ambitiösa mål för framtiden.
  • Mexiko satsar stort på energieffektivisering och har distribuerat gratis lågenergi-
  • lampor till 5,5 miljoner hushåll.
  • I Tanzania drivs hundratals bypumpar redan med solel och landet har en stor potential för både sol och vind.

[Källa: World Economic Forum]


Den här artikeln kommer ur Sveriges Naturs artikelarkiv för artiklar som publicerats i den tryckta utgåvan av Sveriges Natur mellan 1998 och 2017.

Skribent Anders Friström, Carl-Axel Fall, Mats Hellmark, Izabella Rosengren, Ylva Johnson
Artikeln publicerades i