Landet runt med Airbnb

GRÖN GUIDE * RESOR I början förknippades Airbnb mest med möjligheten att hyra en cool weekendlya utomlands. Men nu växer utbudet i Sverige.

Skribent Johan Tell

RUM FÖR RESANDE har, förstås, funnits så länge människan rest. Det nya med den digitala bostadsfömedlingen Airbnb är att så fort en ny bostad läggs in i systemet kan den som är uppkopplad, oberoende var i världen den befinner sig, göra en bokning. 

I vintras byggde Patrick Horton en igloo på sin bakgård i New York-stadsdelen Brooklyn och hyrde därefter ut den. Men klickar man sig runt på förmedlingens sajt inser man att möjligheten att även hyra ett svenskt, naturnära boende är stor.

På sökordet Ångermanland dyker såväl en gammal lantlig bakstuga som en anrik prästgård upp, liksom en nedlagd lanthandel och en husvagn vid Höga kusten.

Västkusten erbjuder del i segelbåt, designvilla med havsutsikt eller en bastubåt med kojplatser. Skåne ger träffar på en ateljé i Tomelilla, en konstnärsstudio på Österlen och en källare i Smygehamn. Inte sällan ingår cykel. Ibland även häst.

Värmland lockar med arkitektritad villa på sjötomt, en stor gymnastiksal eller en liten husbil.

I Småland står ett militärtält och väntar på gäster.

Plus då en uppsjö av gillestugor och friggebodar – är det Sverige så är det.

Airbnb har även luckrat upp de gängse reglerna om att behöva hyra veckovis. Nu kan du hyra en dag eller en månad, boka långt i förväg eller falla för stundens ingivelse. Ser du något lockande kan du flytta in samma kväll – vilket är särskilt bra när det handlar om en snabbsmältande igloo. 


Den här artikeln kommer ur Sveriges Naturs artikelarkiv för artiklar som publicerats i den tryckta utgåvan av Sveriges Natur mellan 1998 och 2017.

Skribent Johan Tell
Artikeln publicerades i