Annons

Sova utan gift

GRÖN GUIDE – HEMMA * Det finns inget annat rum i hemmet vi spenderar fler timmar i. Därför kan det vara bra att tänka till lite extra när man väljer produkter för sitt sovrum.

Skribent Johanna Stål

Sov som en prinsessa 

Ett lite dyrare alternativ, men där du verkligen får en fin produkt inom ekotänk hos madrasser, täcken och kuddar, är att köpa från tyska marknaden. Grön interiör är distributör av bland annat madrasser som består av 12 centimeter ekologiskt certifierad naturgummi med överdrag av ekologisk bomull. Sonar comfort, från 6479 kr, Grön interiör.

För kalla nätter

Ha gärna det lite svalt i sovrummet. Du sover bättre och spar in på elkonsumtionen. I stället kan du lägga en extra filt på sängen. Lammullsplädar är snygga och varma och håller en livstid om inte mer. Satsa på en tidlös färg och en ekologisk såklart Lammullspläd Björk. Cirka 449 kr,  Klippan yllefabrik.

Smuts i ren korg 

Gott om plats för smutsig tvätt finns i denna handgjorda tvättkorg av jute och bomull med handtag i vegetabiliskt garvat läder. Ett plus i kanten för att de dessutom är fairtrade. Rips tvättkorg. 850 kronor, Afroart.

Träigt sängbord

Möbler av rent trä är både rogivande att titta på och bra från kemikaliesynpunkt. Norrgavels fina sängbord som du hänger på väggen är i hundra procent massivt trä och går att få i björk eller ek. De är behandlade med enbart såpa och olja och Svanen-certifierade. Norrgavel har också en butik där det går att sälja och köpa möbler second-hand. Kub från 1400 kronor, Norrgavel.

Svansängen

Det finns Svanen-certifierade sängar att köpa som dessutom är rekommenderade av Astma-och allergiförbundet. På så sätt får du en säng som innehåller mindre skadliga kemikalier än en “vanlig” säng.  Denna ramsäng i grafit går att få i många olika färger och modeller. Hilding 28 370 kronor inklusive sänggavel och madrass (Två stycken 90 sängar).

Sussa giftfritt 

Ekologiska lakan går numera att få tag i i de flesta prisklasser. Det finns till och med att köpa i vanliga mataffärer. Tänk dock på att även om det är av ekologiskt odlad bomull kan beredningen ha innehållit kemikalier, så tvätta lakanen före första användning, särskilt om små barn ska sova i dem. I Love Eco bädd-set satin 239 kronor, Ica. 


Den här artikeln kommer ur Sveriges Naturs artikelarkiv för artiklar som publicerats i den tryckta utgåvan av Sveriges Natur mellan 1998 och 2017.

Skribent Johanna Stål
Artikeln publicerades i