Det finns inget dåligt väder …

Det finns inget dåligt väder …

För friluftsfantasten finns det numera hur mycket utrustning som helst att köpa. Dessutom är många frilufts­företag allt mer miljömedvetna. Men tänk lätt och multifunktionellt när du ska iväg och glöm inte mat och dricka.

Skribent Johanna Stål

RÅ SMAK 

Oavsett om du vandrar eller paddlar behöver du mycket energi när du rör dig i naturen. Dessa bars är gjorda  av svenska smaker som havtorn, äpple, svartvinbär, lingon och pepparkaka. De är såväl ekologiska, veganska, och“raw” som småskaligt producerade i Stockholm. 

  • Råbar snacks, ca 36 kr, Dagsmeja.

VÄRSTINGLYKTA

Det kanske inte låter så häftigt att veva upp sin lampa, men denna vevlykta kallas marknadens värsting. Den kan laddas hemma i förväg, vevas under resans gång eller med en extern solpanel och går att ladda mobilen med om man vill. Passar dig som gör lite längre äventyr. 

  • Lighthouse 250 lantern, 849 kr, Adisgladis.

TRÄSMAK 

Det funktionella dubbelbesticket Spork uppfanns i Sverige men säljs oftast i plast eller det dyrare materialet titan. Men nu finns det också möjligheten att köpa en spork i bokträ, gjord av spillvirke från främst möbeltillverkning. Den är oljad med sojabönsolja och klimatkom-penserad för sin resa från fabrik till butik.

  • Spork, 49 kr, Naturkompaniet.

INSVEPT I VAX

Vill du ha mer än snacks med dig på turen kan exempelvis en god hummusmacka med fördel viras in i en “bees wrap”, ett omslagspapper av ekologiskt bomull behandlat med bivax, jojobaolja och kåda. Det är tvättbart, återanvändbart och perfekt för den som inte vill använda mjukplast runt sin mat. 

  • Sandwich wrap 110 kr, Lapland Ecostore.

SOV PÅ SAKEN

Vill du sova över ute i naturen satsa på ett bra tält. Vaude är ett tyskt märke som engagerar sig i hela sin produktionskedja. Det har ett eget bedömningssystem för produktionen som kallas ”Green Shape”. Det är även månt om arbetsförhållanden och är medlem i Fair Wear Foundation. 

  • VAUDE Mark L 3P Tent Green, 4 495 kr, AddNature.

RÄTTVIS RYGGA 

För den som inte ger sig ut på alltför stora äventyr passar det med en ryggsäck som både går att använda till jobbet och ute i skogen under en dagstur med kameran och  anteckningsblocket. Maus ryggsäck är gjord av vegetabiliskt garvat skinn och har en massa hantverksmässigt gjorda detaljer. Den är certifierad med Fair Trade.

  • Mau backpack 1 799 kr, O My Bag/ Adisgladis.

Den här artikeln kommer ur Sveriges Naturs artikelarkiv för artiklar som publicerats i den tryckta utgåvan av Sveriges Natur mellan 1998 och 2017.

Skribent Johanna Stål
Artikeln publicerades i