Annons

Fågelsång vinner Mark

KULTUR * Vilken svensk fågel sjunger vackrast? Mark Levengood presenterar 23 kandidater för lyssning på Spotify.

Skribent Mats Hellmark

FÅGELSKIVAN It’s in the air! togs fram av Ornitologiska föreningen för 20 år sedan och har inte gått att få tag i på många år. Nu släpper Naturskyddsföreningen den på hemsidan och Spotify som Fågelfestivalen. Mark Levengood är berättare.

— Skivan var otroligt populär och jag får fortfarande många frågor om den, så det är roligt att den blir tillgänglig igen, säger han.

Före inspelningen visste han inget alls om fåglar.

— Jag minns en fågelexpedition i skolan som bröt vardagen och borde varit himlasänd. Men läraren bara mässade och mästrade och gjorde allt så sjukt ointressant. Sen fick jag reda på att fåglar är de sista dinosaurierna och att deras värld är otroligt spännande.

Vilka är dina egna favoriter?

— Koltrasten är ju ljuvlig, den kan man höra till och med långt ute i havsbandet. Klara vårnätter finns nästan ingen-ting vackrare att lyssna på. Morkullan har ett väldigt roligt kurrande läte. Ugglor är också favoriter.

Marks pappa hade stuga i norra Finland och där fanns en oskygg fjälluggla som såg så vacker och eftertänksam ut.

Både svenskar och finländare har en lite religiös koppling till naturen. Men kanske är det mer självbild än verklighet i dag, funderar Mark:

— Läser man kontaktannonser så är alla intresserade av skogspromenader. Det är ju en jättelögn, går man ut i sko-gen finns där inte en käft…

Han tillstår att han själv är en inomhusmänniska som gärna njuter natur genom fönster. Fast skärgård ger alltid en kittling, exempelvis att se doppingarnas små fjunbollar. Och inspelningen av fågelskivan förvandlade försommarens ljudliga bakgrundsmatta till en spännande konsert. I dag har han koll på de vanliga arterna.

— Jag lyssnar på ett annat sätt när jag är ute. Och blir väldigt glad när sången kommer igång på våren, det börjar liksom spritta.  

  • Lyssna på naturskydds­foreningen.se/fagelfestivalen.
  • Sugen på fler naturljud? På naturskydds­foreningen.se/kvack hör du svenska grodor.

Den här artikeln kommer ur Sveriges Naturs artikelarkiv för artiklar som publicerats i den tryckta utgåvan av Sveriges Natur mellan 1998 och 2017.

Skribent Mats Hellmark
Artikeln publicerades i