Åk lunnefärjan

GRÖN GUIDE - RESOR * Färjan som tar dig till arton små, gröna och klippiga öar i Nordatlanten.

Skribent Johan Tell

FORTFARANDE KAN den båtälskande svenske turisten ta färjan till valfritt Östersjöland. Än har denna passagerartrafik inte konkurrerats ut av lågprisflyget.

Västerut är det numera svårare. Det går exempelvis inte längre några passagerarfärjor till Storbritannien, varken från Sverige, Danmark eller Norge.

Den mest spännande skandinaviska färjelinje som fortfarande existerar är förmodligen den mellan Danmark och Färöarna. Du embarkerar M/S Norröna i jylländska Hirtshals och kliver, efter ett knappt dygn, av i Torshamn.

Att rekommendera vandring och fågelskådning på Färöarna känns som en självklarhet. Naturen är lummig och grön, landskapet dramatiskt och brant. Fågellivet är långt mer varierat än de runt en miljon lunnefåglar som häckar där – även om närkontakt med en enda av dessa alkfåglar med sin blågulröda papegojliknande näbb kan vara värd resan i sig. Men ögruppen är även en utmärkt destination för den som vill utforska naturen från hästryggen eller vill dyka i klart, kallt vatten på sin semester. Maten håller numera hög standard även om de flesta turister föredrar att beställa sushi (den bästa utanför Japan enligt färöingarna själva) framför de lokala delikatesserna valbiff och helstekt lunnefågel.För den som efter Färöarna inte känner sig mätt på karga, vindpinade kobbar i Atlanten går M/S Norröna vidare till Island innan den återvänder till Danmark.

Rederiet heter Smyril Line. Hirtshals når man med färjan Göteborg-Fredrikshamn (3 timmar) plus tåg (1 timme). 


Den här artikeln kommer ur Sveriges Naturs artikelarkiv för artiklar som publicerats i den tryckta utgåvan av Sveriges Natur mellan 1998 och 2017.

Skribent Johan Tell
Artikeln publicerades i