Annons
Välkommen till ett nytt nummer av Sveriges Natur

Välkommen till ett nytt nummer av Sveriges Natur

Skribent Ylva Johnson

REDAKTIONEN * ÄR DU EN av allt fler som fyller bilen med biodiesel och gläds åt att göra en insats för klimatet? Sveriges Naturs granskning i detta nummer avslöjar att det finns anledning att se över var du tankar. En stor del av den populära och skattefria biodieseln HVO härrör nämligen från palmolja. Företagen hävdar att produktionen är hållbar. Men i reportaget på sidan 24 avslöjar Per Liljas och Jonas Gratzer hur lastbilar med illegala oljepalmer rullar ut från nationalparken där bara regnskog ska växa. 

     Tyvärr tycks det inte handla om något enstaka olycksfall i arbetet utan om ett systemfel. Att Sverige, för att uppfylla sina åtaganden i Parisavtalet, använder sig av palmolja framstår därmed inte bara som kontraproduktivt för klimatet. Det är också orättvist då urfolk med korrupta metoder berövas rätten till sin skog. 

Men hur är det med el då? Bilar som Tesla har framställts som lösningen på världens transportproblem. Samtidigt hävdar skeptiker att litium, en metall som behövs i batterier, inte skulle finnas i tillräcklig utsträckning. Margareta Levanders analys på sidan 36 visar att detta inte verkar stämma. Däremot är produktionen förknippad med miljö-problem som kanske skulle kunna åtgärdas om kraven på producenterna vore större.

Både regeringen och Alliansen har sagt att de vill uppnå en fossilfri fordonsflotta 2050. Detta nummer visar på några av utmaningarna i genomförandet. Omöjligt är det säkert inte, men viss eftertanke kommer att krävas.

Trevlig läsning!

Ylva Johnson


Den här artikeln kommer ur Sveriges Naturs artikelarkiv för artiklar som publicerats i den tryckta utgåvan av Sveriges Natur mellan 1998 och 2017.

Skribent Ylva Johnson
Artikeln publicerades i