När haven blir varmare

GRAFIK * Haven absorberar den största delen av värmeöverskottet på jordklotet. Det är en jättelik buffert mot plötsliga klimatförändringar.

DET ÄR INTE BARA i atmosfären som temperaturen stiger på grund av en ökande växthuseffekt. Även världshaven blir varmare. De tar upp mer än 90 procent av den extra värme som klimatförändringarna för med sig. Det är inte bara ytan som värms upp, temperaturen ökar även i djuphavet. Förändringarna påverkar alla livsvävar i havet, liksom havsströmmar och frekvensen av svåra stormar med mera. Detta visas i en ny stor rapport från IUCN, Internationella naturvårdsunionen.

– Havsuppvärmningen är vår generations största dolda utmaning – och en som vi är helt oförberedda för, säger Inger Andersen, IUCN:s generalsekreterare. Det enda vi kan göra för att bevara havets mångfald och skydda dess naturresurser är att hastigt och kraftfullt minska utsläppen av växthusgaser.

Här hamnar värmen 

Haven absorberar den största delen av värmeöverskottet på jordklotet. Det är en jättelik buffert mot plötsliga klimatförändringar.


Den här artikeln kommer ur Sveriges Naturs artikelarkiv för artiklar som publicerats i den tryckta utgåvan av Sveriges Natur mellan 1998 och 2017.

Artikeln publicerades i