Annons
Trender från Peru och fria forsar

Trender från Peru och fria forsar

MEDLEMSNYTT * Naturskyddsföreningens kretsar finns i hela landet och arbetar i både smått och stort. Dessutom förmedlar föreningen internationellt bistånd. Här några globala och lokala smakprov på vad som uträttats.

Skribent Carl-Axel Fall

FILIPPINERNA

Festivalyra i Manila

Det har blivit god fart på Green Action Week – ett initiativ från Naturskyddsföreningen som spritt sig globalt.  Tidigare i höst hölls aktiviteter på temat ekologisk mat i mer än 20 länder. Ett av de största evenemangen står organisationen Ibon på Filippinerna för. Dess festival i Manila blev en stor fest och en cd med urfolksmusik gjordes.

PERU

Grönt kök

Peru anses vara Sydamerikas bästa matland med en kulinarisk mångfald från havsdjupen till bergskedjan Andernas höglänta sluttningar. Biodiversiteten är enorm med bland annat 3000 potatissorter. Under senare år har ett nytt grönt kök växt fram som inspirerar matkulturer världen runt. Naturskyddsföreningen samarbetar med ANPE, en organisation som stöder småjordbrukare och har stor del i utvecklingen.

KENYA

Fina fisken

Seminarier tillsammans med inbjudna politiker stod på programmet när Kenyas fiskare träffades i Mombasa för att fira Världsfiskedagen. Den 21 november uppmärksammades hållbart fiske på olika sätt genom aktioner och evenemang världen över.  Naturskyddsföreningen samar-betar med åtta marina miljöorganisationer som organiserade arrangemang den dagen. I Kenya heter organisationen Canco.

BRASILIEN 

Åtal efter dammkatastrof

Nitton personer dog och floden Doce förorenades kraftigt när gruvdammen Fundão i Brasilien brast för ett år sedan. Naturskyddsföreningens samarbetsorganisation MAB har stöttat befolkningen och medverkat till att de ansvariga på gruvbolagen åtalas för vållande till annans död.

KÄLLFORS

Husån brusar igen

Bruset från Källfors hörs åter! Dammen vid Källfors i Husån är riven. Nu kan lax och havsöring ta nya lekplatser i besittning och uttern och flodkräftan får det bättre. Här har pengar från Naturskyddsföreningens Bra Miljöval-fond gjort nytta, liksom stöd från myndigheter. De lokala fiskevårdsorganisationerna och Örnsköldsviks kommun gjorde jobbet. Liknande projekt pågår på många ställen.

BORÅS

Förstörande fiberdragning 

När det grävs för fiberdragning brister ofta naturhänsynen. Som vid  Borås naturreservat vid Storsjön. På en kort sträcka växte det rikligt med sällsynta blommor. Kinnarumma Naturskyddsförening satte upp skyltar inför grävningen, men allt det vackra försvann när grävskoporna gjorde sitt. Lena Åsegård skriver i Borås Tidning om hur lätt skadan hade kunnat undvikas.

Fräsch in på huden

Naturskyddsföreningens kampanj Miljövänliga veckan gick i år på temat fräsch på riktigt. På cirka 120 orter i landet hölls aktiviteter i början av oktober. Man letade efter miljömärkta hygienprodukter i butiker och informerade om risker med okända ämnen. På många platser kunde intresserade tillverka egna deodoranter, tvålar och raklödder. 

ESLÖV

Här trivs fladdermössen 

Jens Rydell, en av Sveriges främsta experter på fladdermöss, fick i uppdrag att inventera Eslövs kommun. Han fann att kommunen är en av landets artrikaste, hela 15 fladdermössarter. Här är de flesta slott och kulturbyggander inte fasadbelysta. Och så har Naturskyddsföreningen varit flitig med att sätta upp holkar åt de nattaktiva djuren.


Den här artikeln kommer ur Sveriges Naturs artikelarkiv för artiklar som publicerats i den tryckta utgåvan av Sveriges Natur mellan 1998 och 2017.

Skribent Carl-Axel Fall
Artikeln publicerades i