Annons
Vad har du närmast huden?

Vad har du närmast huden?

GRÖN GUIDE – HYGIEN * Schampo, tvål och kosmetika testas varken för hormonpåverkan eller miljörisk. Miljö-märkta produkter är det lättaste sättet för konsumenten att få det giftfritt närmast huden.

Skribent Anders Friström

DET ÄR LÄTT ATT tro att kosmetika och hygienprodukter är säkra och testade för alla typer av farligheter. Men det finns klara brister i lagstiftningen. Kemikaliekontrollen i EU går långsamt och har ännu bara betat av en liten del av alla hälso- eller miljöfarliga ämnen. EU:s kosmetikaförordning säger att produkterna måste ha en ingrediensförteckning och förbjuder erkänt hälsofarliga substanser.

Men förordningen tar inte hänsyn till miljöskadlighet eller hormonstörande effekter. För konsumenten är de finstilta innehållsförteckningarna heller inte lätta att förstå sig på. Man behöver vara en erfaren biokemist för att kunna tolka informationen.

Till det problematiska i kosmetika och hygienprodukter hör högfluorerade, allergiframkallande och hormonstörande ämnen, liksom svårnedbrytbara plaster. 

Högfluorerade ämnen (PFAS) återfinns i bland annat raklödder, smink och hudkräm. De allergiframkallande substanserna är ofta doftämnen som Limonene och Linalool. Men även olika typer av konserveringsmedel kan vara allergiframkallande (exempelvis MI/MCI). Hormonstörande ämnen kan vara olika typer av UV-skydd i solskyddskräm, men också konserveringsmedel som olika slags parabener. Svårnedbrytbara plaster kan förekomma i många olika typer av kosmetiska produkter.

 

SÅ VAD KAN du göra som konsument för att undvika miljö- eller hälsofarliga kemikalier i din badrumsvardag? Natur-skyddsföreningen har tagit fram flera tips när det gäller den hudnära kemin. 

Det främsta rådet är att leta efter miljömärkta produkter. Titta efter Bra Miljöval, Svanen eller EU:s ekomärkning. Det är oberoende märkningar som garanterar att alla ämnen i produkten är kontrollerade utifrån strikta miljö- och hälsokrav.

Det finns en hel flora av företagsegna märkningar som inte behöver betyda så mycket, eller något alls. Det finns också flera olika ekomärkningar särskilt för kosmetika. Men den här produktgruppen omfattas inte av de strikta krav som finns för att få kalla ett livsmedel ekologiskt. Det kan räcka med några droppar ekologisk råvara för att företagen ska kunna skriva dit ”ekologisk” på förpackningen. Att en produkt består av ”naturliga” råvaror är inte heller någon garanti för att de har testats för hälso- och miljöpåverkan, tvärtom är naturliga ämnen undantagna stora delar av EU:s kemikalielagstiftning. Vill man ändå välja just ekologiskt, får man hålla utkik efter märkningarna Cosmos organic och Natrue nivå 2 eller 3. Dessa garanterar att i alla fall en viss andel av ingredienserna i produkten är ekologiskt odlade. 

Många doftämnen är allergi-

framkallande. Med allergisäkrade hygienprodukter minskar du risken att utveckla en kontaktallergi. Särskilt hårfärgningsmedel har visat sig vara fulla av allergiframkallande färgpigment. De rekommenderas inte för unga eller gravida kvinnor. 


Den här artikeln kommer ur Sveriges Naturs artikelarkiv för artiklar som publicerats i den tryckta utgåvan av Sveriges Natur mellan 1998 och 2017.

Skribent Anders Friström
Artikeln publicerades i