Delade prylar

GRÖN GUIDE * Ägande är omodernt, nu är det DELANDE som gäller. Här listar vi några av de mest spännande sakerna som du kan slippa köpa och i stället bara låna när du behöver.

Artikel 2017-1 Johanna Stål

SLIPP ÄGA EGEN BIL

Varför äga en bil som tar upp massa plats, betala för parkeringsplats och sköta service och underhåll? Bättre, mer ekonomiskt och mil-jösmartare är att gå med i en bilpool eller låna grannens bil. Sunfleet har 1200 bilar på 50 orter runt om i Sverige. Har du själv en bil som du inte använder, men ändå vill behålla? Då kan du hyra ut den via SnappCar. Sunfleet.com, Snappcar.se

NÅGOT LÅNAT

Förr var det vanligt att vi hyrde klänningar till finare tillfällen, såsom bröllop. Nu för tiden vill många äga sin egen klänning. Men varför ska det ligga något och damma i skåpen som troligtvis aldrig mer används? Bättre att hyra. Kolla exempelvis in Elsa Billgrens vintageklänningar om du vill hitta något unikt.

Elsabillgren.se

LÅNA ETT VERKTYG

Varför äga en massa verktyg när du bara behöver dem för en liten stund för något du behöver fixa? På många ställen runt om i landet finns i dag ställen du kan låna verktyg på. Malmö Järnhandels Tool Pool är en de mest omtalade, den lånar ut verktyg gratis och har fått lojala kunder som tack.

Malmojarnhandel.se

SLÖTT BÅTLIV

Åk tåg eller buss ner till Medelhavet, hyr en segelbåt och ge dig ut på en drömsemester. Nu är det ännu lättare och billigare, när du kan låna en båt av någon annan som inte använder den för tillfället. Med båten kommer en så kallad skipper som kör båten, så du får inte styra själv – även om du har skepparexamen.

Antlos.com

DELAD GLÄDJE

I stället för att köpa en massa leksaker åt barnen de första åren i livet kan du hyra leksaker månadsvis. Via Bundling kan du varje månad välja nya leksaker som skickas hem till dig. Alla leksaker är av miljöbra material och tvättas noga mellan utlåningarna.

Bundling.se

HYR FÖR SPORTÄVENTYRET

Kvalitetskläder som passar för en tuff vandring i fjällen eller en alpresa? Hos Houdini kan du hyra miljöbra kläder för en vecka i stället för att köpa hela utrustningen. Vill du även låna utrustning har Fritidsbanken en hel del som går att låna helt gratis. Just nu håller den dessutom på att öppna på fler platser i Sverige.

Houdinisportswear.com, Fritidsbanken.se

Fler tips på miljövänliga produkter? I Bra Miljövals databas på nätet kan du söka efter behov.

 

Om Sveriges Natur

Det här är en artikel från Naturskyddsföreningens medlemstidning Sveriges Natur. Artiklarna speglar inte nödvändigtvis föreningens åsikter.

Ansvarig utgivare: Ylva Johnson

Besök även vår webbplats www.sverigesnatur.org där vi uppdaterar regelbundet med nytt material. 

 Här hittar du Sveriges Naturs arkiv där finns alla artiklar som publicerats i tidningen från 1998 och fram till i dag.