Galleri för naturfoto

KULTUR * Lilla Hallstahammar har fått Nordens första exklusiva naturfotogal-leri. Kanske är Naturfotografiska till och med ensamt i sitt slag i Europa.

Artikel 2017-1 Mats Hellmark

— DET ÄR NOG unikt med ett renodlat naturfotogalleri i den storleksklassen, säger initiativtagaren och curatorn Anders Geidemark.

Han är själv känd naturfotograf och har jobbat för att få kommunen att satsa på ett galleri i 18 år. I samband med satsningen på ett nytt kulturhus med bland annat bibliotek blev drömmen verklighet.

Galleriet har en yta på 200 kvadratmeter och rullbara mellanväggar som ger flexibilitet för stora utställningar. En liten naturfotobokhandel och utrymmen för bildvisningar, utbildning och föredrag finns strax utanför utställningslokalen.

— Tanken är att sätta Hallstahammar på kartan som naturfotografiets stad. Här finns mycket fin natur och många naturfotografer.

Utställarna kan komma från hela världen. Som ordförande i föreningen Naturfotograferna och svensk redaktör för tidningen Natur & Foto har Anders Geidemark bra kontaktnät och planerar fyra-sex utställningar per år.

Först ut är Naturfotografernas jubileumsutställning (det är 50 år sedan bildandet). 85 medlemmar ställer ut varsin bild. På invigningsdagen i slutet av november kom 1 200 besökare för att se bilderna.

— Stilar och uttryck speglar hur brett naturfoto är som företeelse. Allt från abstrakt konstfoto till artdokumentation.

Utställningen hänger till den 3 mars, sedan fortsätter den till Abecita konstmuseum i Borås. Kommande utställningar är inte klara i skrivande stund, men det kända naturfotoparet Erlend och Orsolya Haarberg kommer att ställa ut bilder från Laponia i höst. Tematiska utställningar inom exempelvis miljöområdet finns också på agendan.

Anders Geidemark själv har jobbat professionellt som naturfotograf, skribent och ledare för naturfotoresor i 28 år. Just nu håller han på med en bok om kulturlandskapet i Mälardalen.  

Om Sveriges Natur

Det här är en artikel från Naturskyddsföreningens medlemstidning Sveriges Natur. Artiklarna speglar inte nödvändigtvis föreningens åsikter.

Ansvarig utgivare: Ylva Johnson

Besök även vår webbplats www.sverigesnatur.org där vi uppdaterar regelbundet med nytt material. 

 Här hittar du Sveriges Naturs arkiv där finns alla artiklar som publicerats i tidningen från 1998 och fram till i dag.