Annons

Skillnad på kött

Skribent Anders Friström

AKTUELLT SIFFROR * VÅR KÖTTKONSUMTION bidrar till miljöproblem och hälsorisker. Men det är skillnad på kött och kött. I Danmark är antibiotikaanvändningen i djuruppfödningen fyra gånger högre än i Sverige, i Tyskland är den femton gånger högre. Dessa länder är bland de största exportörerna av kött till Sverige. Antibiotikaanvändning i djuruppfödning bidrar till ökningen av resistenta bakteriestammar i miljön.

Konstgödning till fodergrödor och stallgödsel från djur läcker också i stor skala ut till Östersjön. Men de svenska utsläppen är mindre än andra Östersjöländers. Djurtätheten i förhållande till jordbruksarealen är också betydligt lägre.

Utsläppen till Östersjön från den svenska djurhållningen är väsentligt mindre än Danmarks och Tysklands. Danmark har högst andel utsläpp från stallgödsel. Källa: Helcom 2015. Sifforna gäller 2010.

Danmark har överlägset högst djurtäthet i förhållande till jordbruksarealen. Merparten av det är grisar. Källa: Helcom 2015. Sifforna gäller 2010.

Total antibiotikaanvändning i några EU-länder, räknat per kilo producerad djurenhet (alla djurslag).

Källa ESVAC, 2016. Siffrorna är från 2014.


Den här artikeln kommer ur Sveriges Naturs artikelarkiv för artiklar som publicerats i den tryckta utgåvan av Sveriges Natur mellan 1998 och 2017.

Skribent Anders Friström
Artikeln publicerades i