Giftfria barn

Det finns numera en uppsjö av leksaker att välja på när du vill köpa miljöbättre och giftminimerade leksaker till barnen. Men titta gärna efter kända miljö-märkningar när du handlar, för att undvika greenwash.

Artikel 2017-2 Johanna Stål

MED SVANEN I SANDLÅDAN

Dantoys har en uppsjö av leksaker i plast som är Svanenmärkta. Det innebär att de är fria från miljö- eller hälsofarliga ämnen såsom fta-later, bisfenol A eller PVC. Om du inte vill betala dyrt för hinkar i  aluminium är detta ett bra alternativ. 

Hink: ca 30 kr, Spade: ca 10 kronor, Toys´r Us med flera.

EKODOCKA

Rubens barn är unika dockor som görs för hand av ett familjedrivet företag i Kina. Dockorna är tänkta att hålla under lång tid. Nu har före-taget även en kollektion med dockor för de allra minsta som är gjord av 100 procent ekologiskt bomull certifierad av Organic Content Standard.

Tygdocka, 425 kronor, Rubensbarn.se

EKOLOGISK TIPI

Att krypa in i ett litet tält i lekrummet, på altanen eller gräsmattan och läsa en bok är ett mysigt sätt att umgås med barn. Dessa tipi-tält är tillverkade av 100 procent GOTS-certifierad bomull och går att stänga med en dragkedja.

Tipi 1369 kronor, Litenleker.se

SPEL FÖR EN BÄTTRE VÄRLD

Det svenska företaget Gro Play brinner för att göra leksaker för barn som väcker deras miljöintresse.  I detta spel får man lära sig vad som är bra och dåligt för miljön. Spelen är gjorda av FSC-märkt trä.

Memo & Lotto, 169 kronor, groplay.com

FINA FISKAR

Vilket barn gillar inte fiskespel? Det här fina i trä är fairtrade-producerad och kommer från Sri Lanka. Materialet består av FSC-märkt trä från gummiträdet som sedan är målat med giftfria färger. Små magneter i fiskarna fäster lätt i fiskespöt när man fiskar.

Fiskdamm, 220 kronor, housefair­trade.se

ÅTERVUNNA BILAR

Green Toys riktar in sig på att göra leksaker av 100 procent återvunnen plast, i detta fall från mjölkkannor, och har fina, lekvänliga prylar såsom lastbilar, dumpers, återvinningsbilar, brandbilar och grävskopor. De är stabila och tåliga och går att använda inne eller ute i sand-lådan.

Dumper, 269 kronor, bamba.se

Fler tips på miljövänliga produkter? I Bra Miljövals databas på nätet kan du söka efter behov.

 

Om Sveriges Natur

Det här är en artikel från Naturskyddsföreningens medlemstidning Sveriges Natur. Artiklarna speglar inte nödvändigtvis föreningens åsikter.

Ansvarig utgivare: Ylva Johnson

Besök även vår webbplats www.sverigesnatur.org där vi uppdaterar regelbundet med nytt material. 

 Här hittar du Sveriges Naturs arkiv där finns alla artiklar som publicerats i tidningen från 1998 och fram till i dag.