Än rullar Europas nattåg

GRÖN GUIDE * Det skymmer för Europas nattåg, men svenska Snälltåget och österrikiska ÖBB fortsätter envist med internationella sovtåg. Billigast blir det med ett tågluffarkort i fickan.

Artikel 2017-2 Per J Andersson

TROTS ATT DE flesta europeiska tågbolag har lagt ner sina nattåg finns det en del godbitar kvar. Som tur var har österrikiska ÖBB gått in som räddaren i nöden och trafikerar nu några av de nattågslinjer som andra har övergett.

En gång i tiden fanns direkttåg Stockholm–Paris. I dag är SJ:s utrikestrafik begränsad till ett fåtal dagtåg till våra grannländer. Men privata Snälltåget, som använder uppfräschade gammaldags tågvagnar, kör i dag Sveriges enda internationella nattågslinje, Malmö–Berlin, med anslutning från Stockholm och flera andra stationer längs linjen. Tågen går tyvärr inte året runt, men i påsk, under kristi himmelfärdshelgen och från midsommar och fram till mitten av augusti.

Väl i Berlin finns ÖBB:s nattåg till Zürich i Schweiz och dessutom ett dagtåg till Stuttgart i södra Tyskland med Locomore, som nyligen startade med hjälp av crowfunding och kör med 100 procent grön el och gamla men nyrenoverade 1970-talsvagnar.

För att fortsätta söderut hoppar du på Deutsche Bahns dagtåg Berlin–München, som tar två timmar, och lägger dig därefter på nattåget till Venedig eller Rom, som också trafikeras av ÖBB.

Västerut finns Thello som har ett nattåg Paris–Venedig. Nattågen från den franska huvudstaden till Barcelona och Madrid har tyvärr lagts ner, men du kan fortfarande åka med det franska nationella tågbolaget SNCF:s nattåg till Nice på Rivieran och till Irun på spansk-franska gränsen, en och en halv mil öster om San Sebastian. Och ännu kör spanska Renfe det klassiska nattåget Trenhotel Lusitania mellan Madrid och Lissabon.

Österut finns flera ännu levande nattåg. Russian Rail står i dag för Europas verkliga långlinje, Moskva–Berlin–Paris, med stiliga sovvagnar i olika komfort- och prisklasser. Och serbiska järnvägen kör sina skruttiga, skramlande 1970-talsvagnar, som inte renoverats på länge, från Ljubljana i Slovenien via Zagreb till Belgrad och sedan vidare till grekiska Thessaloniki. Bon voyage! 

INTERRAILKORT

Köp enklast på interrail.se och ladda sedan hem gratisappen Rail Planner Eurail/Interrail där du kan kolla tågtider offline. Billigaste kortet (ungdom, 5 resdagar inom 15 dagar) kostar i år 1 905 kronor. En månads fritt tågresande för vuxna (28–59 år) går på 5 435 kronor. När du fyller 60 sjunker priset.

BOKA BILJETTER OCH VAGN

Boka på respektive tågbolag eller prova bokningssajten ACP Rail International (acprail.com). Centralens resebutik i Kalmar (rese­butik.se) har också specialiserat sig på europeiska tåg och har gott rykte bland tågentusiaster.

10 NATTÅG I EUROPA

1. Malmö–Berlin, Snälltåget

2. Paris–Venedig, Thello

3, Hamburg–Wien, ÖBB

4. München–Venedig, ÖBB

5. München–Rom, ÖBB,

6. Wien–Rom, ÖBB 

7. Paris–Irun, SNCF

8. Paris–Nice, SNCF, 

9. Madrid–Lissabon, Renfe

10. Moskva –Berlin, Russian Rail

Om Sveriges Natur

Det här är en artikel från Naturskyddsföreningens medlemstidning Sveriges Natur. Artiklarna speglar inte nödvändigtvis föreningens åsikter.

Ansvarig utgivare: Ylva Johnson

Besök även vår webbplats www.sverigesnatur.org där vi uppdaterar regelbundet med nytt material. 

 Här hittar du Sveriges Naturs arkiv där finns alla artiklar som publicerats i tidningen från 1998 och fram till i dag.