Annons

Läskande sommar

I sommar kan du svalka dig själv med en massa ekologiska godsaker. För miljön är självklart kranvatten eller egengjord saft bäst, men är du på språng finns det i dag många bra alternativ, varav de flesta är i glasflaska.

Skribent Johanna Stål

KOMBUCHA PÅ ALLAS LÄPPAR

Allt fler gör sin egen kombucha hemma, men för den som inte orkar odla scoobys går det att köpa färdig i vissa butiker. Kombucha, som består av en bakteriekultur, är hälsosam för magen och innehåller mindre socker än annan läsk. 

Pris: 30 kronor. Rootskombucha.se

DEN FÖRSTA COLAN

Kitty Cola kom redan 1953 till Sverige men konkurrerades ut av  Coca-Cola. Nu finns den åter på marknaden, ekologiskt certifierad med EU-lövet, utan tillsatt socker och producerad i Sverige. Finns även som lemonad och med ingefärasmak.

Pris: 22,50 kronor. Dagsmeja.se

SCHYSTARE SVALKA

Nu finns det en sommardryck som är både ekologisk och certifierad med Fairtrade. Det är företaget Smiling, som står bakom produkter som nötter och smoothies, som lanserat drycken som finns i smakerna granatäpple och citron. 

Pris: cirka 16 kronor. Smiling.se

VEGANSK KARAMELLBOMB

Även den som vill äta veganskt och raw kan vilja ha fylliga smaker. Lily och Hanna har inför säsongen släppt en kaffeglass med salt kara-mellsmak där kallpressad kokosolja och blötlagda cashewnötter står för krämigheten och glassen är sötad med plantnektar.

Pris: cirka 78 kronor, Lilyohanna.se

EKO PÅ PINNE

En nyhet i Sias pinnglassutbud i sommar är en riktig sommardröm – ekologisk gräddglass med hallonsmak, doppad i choklad. Sia producerar sin glass i Sverige av färsk grädde. Sia har även ekologisk skopglass på grädde i smakerna kokos,  vanilj och rabarber, samt mjölkfri hallonsorbet. 

Pris: 20 kronor. Sia.se

HEMMALAGAT

Vill du packa med lite vatten eller hemmagjord saft till stranden kan denna flaska i glas vara ett bra alternativ. Den har ett skyddande silikonhölje så att den inte riskeras att krossas mot klipporna och ett sugrör som går att tvätta och återanvända. Finns i lite olika modeller för olika åldrar.

Pris: cirka 305 kr, Laplandecostore.se

 


Den här artikeln kommer ur Sveriges Naturs artikelarkiv för artiklar som publicerats i den tryckta utgåvan av Sveriges Natur mellan 1998 och 2017.

Skribent Johanna Stål
Artikeln publicerades i