Så fiskar du miljövänligt

GRÖN GUIDE – FISKE * Den som fiskar riskerar att sprida både bly och högfluo-rerade ämnen i fiskevattnen. Men det finns alternativ. Det här är bra att tänka på om du vill fiska med hänsyn till miljön.

Artikel 2017-3 Sebastian Hamnqvist och Malin Crona

NÄR SVERIGES NATUR besöker några av Stockholms större sportfiskebutiker är engagemanget och kunskapen om att fiska miljövänligt varierande.

Vi möts av allt från ”Jag skulle absolut välja sänken av tungsten. Det ger bäst känsla och jag slipper släppa ut en massa bly” till ”Man ska inte välja linor med fluorkarboner, men annars vet jag inte så mycket mer vad du ska tänka på”.

Bly korroderar långsamt i vatten vilket innebär att miljöeffekter för marint liv är svåra att upptäcka. Däremot förgiftas varje år sjöfåglar av svalda blysänken. Enligt en rapport från Kemikalieinspektionen beräknades yrkes- och sportfisket sammanlagt kunna tillföra så mycket som fyra ton bly till vattnet årligen. 

Danmark har redan förbjudit bly i fiskesänken. I Sverige har inget förbud införts, trots att politiker föreslagit det under 20 år. 

Bly är främst skadligt för nervsystemet. Ungar och foster är riskgrupper eftersom deras nervsystem fortfarande är under utveckling. Bly kan störa utvecklingen hos marina djur vid utsläpp i vatten.    

Halterna av bly i fisk har dock sjunkit de senaste åren vilket skulle kunna vara en följd av utfasningen av bly inom andra områden som till exempel i bensin.

Men det finns alternativ till bly. Och några andra saker du bör tänka på om du vill fiska miljövänligt (se nedan). 

VILKET SÄNKE SKA JAG ANVÄNDA?

Inom precisionsfiske används oftast sänken i tung-sten i stället för bly. Tungsten, eller volfram, är en metall med hög densitet och sänkena blir därför mindre och ger en tydligare känsla vid exempelvis mete. Många professionella sportfiskare föredrar tungsten.

Miljövänliga alternativ som kostar mindre än tungsten är sänken i mässing och zink. 

Mest miljövänligt är glas och betong. Ingen metall behöver utvinnas och inga giftiga ämnen frigörs. Men glas och betong är inte särskilt tungt och sänkena blir ofta otympliga och går lätt sönder.

VILKEN FISKELINA SKA JAG VÄLJA?

De billigaste fiskelinorna är gjorda av nylon och lyckligtvis är de också bra ur miljösynpunkt, så länge de inte hamnar ute i naturen. Många av de dyrare linorna är förstärkta med fluorkarboner,  kol- och fluorföreningar som är giftiga för miljön. För starkare fiskelinor rekommenderas i stället kevlar som är ett starkt material som inte innehåller några skadliga ämnen.

VILKEN HÅV SKA JAG VÄLJA? 

Fiskar som är för små för att ätas ska kastas tillbaka varsamt. Använd enkelkrok och investera i en gummihåv som inte skadar fiskens fjäll, till skillnad från vanliga näthåvar.

Du kan läsa mer om varför Sverige dröjer med ett förbud mot bly på www.sverigesnatur.org

Om Sveriges Natur

Det här är en artikel från Naturskyddsföreningens medlemstidning Sveriges Natur. Artiklarna speglar inte nödvändigtvis föreningens åsikter.

Ansvarig utgivare: Ylva Johnson

Besök även vår webbplats www.sverigesnatur.org där vi uppdaterar regelbundet med nytt material. 

 Här hittar du Sveriges Naturs arkiv där finns alla artiklar som publicerats i tidningen från 1998 och fram till i dag.