Fem tips på mer miljövänlig presentinslagning

Vem har inte känt att det kan gå åt väl mycket presentpapper till julklapparna? Enligt förpacknings- och tidningsinsamlingen får de in cirka 1 600 ton mer omslagspapper och kartong när det är jul. Och då räknas inte allt som hamnar i hushållssoporna. Därför kan det vara smart att hitta mer miljövänliga sätt att slå in klapparna.

Istället för att köpa papper som i de allra flesta fall bara används en gång, kan vi göra mer personliga och annorlunda paket där förpackningen kan användas flera gånger.

Här är fem fina tips på en mer miljövänlig och kreativ inslagning!

Paket i tidningspapper

1. Använd dina gamla tidningar. Knyt röda band kring paketen, eller ta ett snöre av naturmaterial för en mer gammaldags känsla.

Paket i barnteckning

2. Har du barn som ritar mycket och inte vill spara alla sina teckningar för eftervärlden? Vissa av dem kan bli fina omslagspapper. Tygband eller garner i olika färger kan fungera som snören.

Presentpåse av linnetyg

3. Sy dina egna presentpåsar av tyg eller använd en påse du fått när du köpt något. Påsarna kan sedan återanvändas av den som fått paketet. Eller så ber du att få tillbaka dem så att du kan använda dem igen.

Klädd skokartong

4. Spara eller tigg till dig gamla skokartonger och andra pappaskar. Klä in dem i tyg eller måla på dem. Lägg dina presenter i de fina askarna.

Presentask

5. Vik en egen ask att lägga presenterna i med hjälp av origami. Det finns många filmer på Youtube som visar hur du gör.

Fast ibland har man ingen tid eller ork att vara pysslig. Tänk då på att sortera presentpappret som papperförpackning, så sparar vi både träd och energi. Snörena kan däremot inte återvinnas, utan måste slängas i hushållssoporna.

Lycka till!

Vill du även ha tips på mer miljövänliga julklappar