Schyssta utemöbler

Vem vill steka i solen på trädgårdsmöbler från skövlad regnskog? Ingen så klart. Fyra bättre och skönare idéer kommer här.

Blått är flott, men du kan ju också chocka grannen med knallrosa, betsa möblerna i gyllene brunt för en tropisk touch eller enbart behandla med träskydd för naturlig färg som får silvergrå ton med tiden.

1. Piffa upp dina gamla trädgårdsmöbler

Det här kan ju låta som ett överflödigt tips, men ändå, tänk efter om du verkligen behöver nya utemöbler. Eller kan de gamla fräschas upp och klara en sommar till? Tvätta bort de där mögelprickarna, ta fram slipmaskinen och måla med favoritfärgen. Behöver möblerna eller altanen en omgång med skyddande medel finns numera flera bra produkter på marknaden som är märkta med Naturskyddsföreningens miljömärkning Bra Miljöval. Fråga efter Organowoods träskydd (Flam- & rötskydd), OrganoWood trärengöring 03, Nitor wood protection eller Nitor wood cleaner.

2. Fynda begagnat är alltid bästa köpet

Om du faktiskt behöver nytt så är begagnat alltid det bästa valet för miljön. Kolla vad som finns på Blocket, i grannens container eller på närmaste loppis. Folk är benägna att slänga obegripligt fina saker. Det är perfekt för alla oss sakletare som tänker på miljön - eller plånboken...

3. Furu är fint

Hittade du inget bra begagnat? Då är det dags att kolla in möbelaffären. Välj möbler av svenska träslag, som furu. Numera fungerar furu lika bra i vårt klimat som tropiskt trä tack vare nya behandlingsmetoder. 

4. FSC-märkt tropiskt trä

Egentligen vill vi inte alls tipsa om möbler i tropiskt trä. De tropiska skogarna är livsviktiga för vår planet. De är hem för en lång rad djur och växter. Och avverkning tvingar bort lokal- och urbefolkningar från sina hem och arbeten. Dessvärre är plantager inte lösningen på problemet. För att ge plats åt plantagerna avverkas ofta just den ”naturliga" tropiska skogen. När plantagerna sedan är på plats medför de en rad mycket allvarliga problem både för miljö och människor. Därför tycker vi att vi i den rika delen av världen gott kan avstå tropiskt trä. Men om du nu absolut vill ha möbler i tropiskt trä, se till att de är FSC-märkta. FSC ställer krav på skogsbruket utifrån ett ekologiskt, socialt och ekonomiskt perspektiv. Vi i Naturskyddsföreningen anser dock att det krävs stora förbättringar av FSC. Och när du är i butiken, lita inte på luddiga förklaringar om möbler i tropisk trä som är "hållbart producerade" eller "certifierade". Be att få se en FSC-märkning - annat duger inte.