Hotade miljöförsvarare

Allt fler miljö-försvarare mördas

Varannan dag, året runt. Varje år mördas närmare 200 miljöförsvarare världen över. Det är tre gånger så många som antalet mördade journalister.

 

Runt omkring i världen finns män och kvinnor som står upp för att försvara vår gröna planet, ibland med fara för sitt eget liv.
Men vem skyddar dem som skyddar naturen? 

Han dog för tidigt. Skjuten till döds av två män på motorcykel. Benjamin Ramos från Filippinerna var människorättsjuristen som tog strid i frågor om miljö, demokrati och mänskliga rättigheter.

Regeringen och gruvbolaget på ena sidan, lokal-befolkningen på den andra. Konflikten om gruvdriften i Pondoland i Sydafrika har pågått sedan början av 00-talet, och kostat flera liv.

– Våra familjer har bott här i nästan tvåhundra år, vi har papper på att vi äger marken. Ändå försöker det företag som ska bygga hamnen att tvinga bort oss med hjälp av våld och hot.

Situationen för miljöaktivister hårdnar. År efter år är Brasilien det farligaste landet för miljöaktivister. Det är människor som stridit för sitt land, sin skog eller sina floder.

”Fiskmjölsfabriker och den exploatering de står för strider mot rätten till tillräcklig och bra föda.” Lokala fiskare och fiskhandlare har organiserat sig och protesterar – men är civilsamhället starkt nog att bekämpa internationella företagsintressen?

När människor tvångsförflyttas för att ge plats åt enorma dammbyggen, gruvor eller plantager kränks mänskliga rättigheter och naturen mister sina bästa väktare, som deltagarna i denna manifestation mot en av Brasiliens allra värsta miljökatastrofer.

197 miljökämpar mördade 2017

Varannan dag, året runt. Varje år mördas närmare 200 miljökämpar världen över. Och våldet fortsätter.

Tidigare i Sveriges Natur:

Claudelice dos Santos vågar inte bo kvar i regnskogen efter att hennes storebror Zé Claudio och hans fru Maria do Esperito Santo da Silva mördats och hon själv hotats av boskaps­uppfödarna.

Khin Win var inte någon aktivist eller hjälte. Hon var inte ens en miljökämpe i ordets egentliga mening. Hon var en burmesisk bonde med förhoppningar om ett gott liv för sig själv och sina döttrar.

I en vacker byggnad i Tallinn häller Jevgenija Tjirikova upp te medan hennes hund Tusik nyfiket tittar på. Hon är Rysslands mest kända miljöaktivist, men bor sedan ett år tillbaka i Estland eftersom hon upplever att situationen i hemlandet är för farlig.