Våra anställda berättar

Våra medlemsvärvare pratar varje dag med hundratals människor om våra olika sätt att rädda naturen och skydda människors hälsa. Flera av våra värvare och teamledare har vuxit i sina roller och arbetar i dag med andra saker på föreningen. Här kan du läsa om några av våra stjärnors karriärresor och vad arbetet på F2F har inneburit för dem.

Raluca, tf F2F-chef

"Jag har lärt mig otroligt mycket om mig själv genom jobbet som värvare"

 

 

 

 

 

Hur kom det sig att du sökte dig till ett värvarjobb på Naturskyddsföreningen?
–Jag har en bakgrund inom studier i ekologi i Rumänien. När jag sedan flyttade till Sverige 2012 letade jag efter ett jobb där jag kunde göra skillnad, ja jag ville rädda världen helt enkelt! Jag ville också att mitt jobb skulle möjliggöra att jag fick öva svenska, så det var också viktigt. Jobbet som dörrvärvare på Naturskyddsföreningen dök då upp och det kändes perfekt.

–Första gången som jag kom i kontakt med Naturskyddsföreningen var faktiskt på universitetet i Rumänien. En av mina professorer gillade Sverige mycket och hade besökt en av Naturskyddsföreningens lokalkretsar. Under en av mina kurser berättade hon om Naturskyddsföreningen och att hon var mycket imponerad av deras arbete.

–Min tanke var att jag såklart ville komma i kontakt med Sveriges bästa miljöorganisation när jag flyttade hit. Dels för att jag ville lära mig mer om miljöarbete i Sverige, men också för att jag ville vara en del av Sveriges bästa miljöorganisation.

Vad tar du med dig från din tid på Naturskyddsföreningen?
–Min svenska kom igång mycket tack vare arbetet på Naturskyddsföreningen och att jag på det sättet utmanande mig själv varje dag i att ta kontakt med nya människor. Jag tar också med mig en fördjupad kunskap om miljöfrågor, hur en stor miljöorganisation arbetar och så klart alla fina människor som jag fått leda och arbeta tillsammans med.

Varför skulle du rekommendera andra till att söka detta arbete?
–Brinner du för miljöfrågor och vill du representera en organisation som aldrig ger upp så är det här du ska vara. Jag tycker jobbet som värvare är det absolut bästa jobbet man kan ha. Här gör du skillnad varje dag!

På vilket sätt har arbetet på F2F bidragit till var du är idag?
–Jag har lärt mig otroligt mycket om mig själv genom jobbet som värvare. Jag tänker bland annat på hur jag hanterar olika sociala situationer. Förut var jag en ganska impulsiv person, men idag har jag mycket mer tålamod. Så där har jag utvecklats mycket. Nu har jag lättare att känna av människor och förstå olika situationer.

–Jag känner mig som en del av F2F verksamheten, och jag tänker dels på att jag har fått vara med i arbetet med att utveckla verksamheten till det bättre, och de personer jag har hjälp att utvecklas i sina roller. Självklart tänker jag också på de segrar inom miljöarbete som föreningen nått. De är vi alla en del utav! Om några år tror jag att jag är kvar inom miljörörelsen och arbetar med denna typ av frågor.

Karl, värvningskoordinator

"Som värvare så ser du det bästa och det värsta i folks miljöengagemang. Du bryter din egna bubbla, du lär dig om kommunikation och hur man engagerar andra människor"

 

 

 Hej! Vem är du?
–Jag är en engagerad klimataktivist i grunden, men med en bakgrund som civilingenjör med studier inom hållbar utveckling. Nu ligger mitt huvudsakliga fokus på klimatledarskap och att bygga engagemang i miljöfrågor hos civilpersoner.

Hur kom det sig att du sökte dig till ett värvarjobb på Naturskyddsföreningen?
–När jag började att plugga till civilingenjör så lärde jag mig om så många lösningar. Men lösningarna som diskuterades implementerades inte i verkligheten och jag kände en enorm frustration över att de inte används i praktiken. Jag började då plugga hållbar utveckling och såg en stor potential i civilsamhället och hur engagemang hos enskilda personer kan leda till konkreta lösningar. Jag började därefter attarbeta på Uppsala Universitet och utbildande studenter inom klimatledarskap med verktyg för individer att delta i klimatrörelsen. När jag sedan såg att Naturskyddsföreningen sökte värvare i Uppsala såg jag det som ett perfekt komplement till det jag utbildande om.

–Jag insåg att jag levde i en bubbla och att både i mitt jobb och på min fritid så diskuterade jag miljöfrågan med redan engagerade personer. Jag såg arbetet som värvare som ett sätt att bryta bubblan, ta mig bortom ingenjörskapet och lära mig att engagera folk i miljöfrågor. Jag vill rekommendera jobbet till alla som vill pröva att utmana sin egna bubbla!

Vad tar du med dig från din tid på Naturskyddsföreningen?
–Jag tar med mig insikten om att det finns så många människor i Sverige som är kunniga, som bryr sig, men som också är oroliga över miljön. De vet inte hur de ska göra skillnad. Att bryta illusionen om att individer är maktlösa är något som vi värvare gör varje dag. Därför är arbetet som värvare det viktigaste jobbet inom miljörörelsen enligt mig.

–Jag tänker att jag också tar med mig en motståndskraft som jag inte hade förut. Att misslyckas flera gånger med att värva en person till att bli medlem i föreningen är en del av mitt jobb. Det handlar om att våga testa nya saker och inte vara rädd för att misslyckas.

Varför skulle du rekommendera andra till att söka detta arbete?
–Som värvare så ser du det bästa och det värsta i folks miljöengagemang. Du bryter din egna bubbla, du lär dig om kommunikation och hur man engagerar andra människor. Vill du göra skillnad så måste du gå utanför din komfort och detta jobb ger dig möjlighet till detta.

På vilket sätt har arbetet på F2F bidragit till var du är idag?
–Jag började som sagt på ingenjörsbanan, där jag upptäckte att, att kommunicera på ett engagerat sätt inte låg inom min ram. Jag kunde lära ut och föreläsa, men inte engagera och kommunicera. Jobbet som värvare har lärt mig just det och det har påverkat flera delar av mitt liv på ett positivt sätt.

–Om några år så ser jag att jag är kvar i civilsamhället och fortsätter att bygga engagemang och aktivera folk i miljöfrågor. Det handlar om att möta folk var de är och sluta prata med dem som att vi har alla svaren. Det har vi inte. Men tillsammans kan vi vara en del av lösningen!

Erica, projektledare

"Jag ser på värvarjobbet som en oerhört bra arbetslivserfarenhet. Utan att låta klyschig, men det är på riktigt ett utmanande och utvecklande jobb. Dessutom arbetar du aktivt för förändring varje dag!"

 

 

 Hej! Vem är du?
–Jag växte upp i Dalarna med en pappa som var engagerad och aktiv i Naturskyddsföreningen lokalt och som hade ett stort intresse för fåglar. Som liten var jag ute tillsammans med honom och föreningen på fågelexkursioner och jag skulle nog säga att mitt intresse för natur och miljö skapades där. Jag visste tidigt att jag ville arbeta med miljö- och naturfrågor på ett eller annat sätt, och det har jag nu gjort sedan några år tillbaka på både Greenpeace och nu Naturskyddsföreningen.

Hur kom det sig att du sökte dig till ett värvarjobb på Naturskyddsföreningen?
–Jag arbetade som värvare och teamledare på Greenpeace under ett par år och kom i kontakt med värvarjobbet då jag vid sidan av studierna till kostekonomi vid Göteborgs Universitet sökte ett sommarjobb. Jag tyckte jobbet som värvare lät intressant och att det kändes viktigt. Jag har alltid gillat att jobba med människor och tyckt att det varit otroligt viktigt att arbeta med just påverkansarbete. Jag hade ingen uppfattning om jag skulle vara bra på värvning eller inte, och det var faktiskt i det läget inte intressant.

–Målet om att rädda världen och vår natur är för mig mycket desto mer viktigt än min eventuella rädsla för nya utmaningar eller oro för misslyckanden. Det handlar om att sätta sig in i nya situationer och lära sig av dem. Det gick väldigt bra för mig som värvare och jag fick möjlighet att växa i jobbet och sedan 2013 arbetar jag på Naturskyddsföreningen.

Vad tar du med dig från din tid på Naturskyddsföreningen?
–Under mina år på Naturskyddsföreningen har jag arbetat i lite olika roller. Jag ser tillbaka på tiden på F2F som oerhört lärorik och jag fick både utvecklas och utmanas som ledare. Jag fick verkligen öva på mitt ledarskap under den här tiden. Men i utmanande situationer så skapas också en starkare självkänsla och mitt självförtroende har blivit bättre tack vare den resan.

–Det är ett tufft jobb att värva, det ska jag inte sticka under stol med, men jag har aldrig haft så mycket hopp om framtiden som när jag träffade folk och förstod att jag faktiskt i många fall kunde diskutera och övertyga personer som förnekade klimatförändringar och miljöförstörelse. Det blev tydligt för mig att vi verkligen kan göra något och att jag som individ har förmåga att göra stor skillnad för miljöfrågan. I min arbetsgrupp så skapade jag relationer för livet och d et är också någonting som jag är oerhört glad och tacksam för.

Varför skulle du rekommendera andra till att söka detta arbete?
–Jag ser på värvarjobbet som en oerhört bra arbetslivserfarenhet. Utan att låta klyschig, men det är på riktigt ett utmanande och utvecklande jobb. Dessutom arbetar du aktivt för förändring varje dag!

På vilket sätt har arbetet på F2F bidragit till var du är idag?
–Att arbeta på F2F har definitivt varit ett bra sätt att få in en fot i miljörörelsen och att komma in i de organisationer som jag har arbetat i. Det handlar om att våga, satsa och tro på sig själv. Det finns fina förutsättningar för att utvecklas och jobba med olika saker om man visar framfötterna på F2F.Min bedömning är att erfarenhet från F2F är bra för alla slags arbeten - de kompetenser som man förvärvar är efterfrågade på arbetsmarknaden.

Vad gör du om 3 år?
–Jag tror att jag jobbar kvar i miljörörelsen på ett eller annat sätt. Jag har funnit min plats på så vis att jag vet att jag vill jobba med förändringsarbete.

Bli medlem

Bli medlem i Naturskyddsföreningen och stå upp för natur och miljö. Tillsammans har vi kraft att förändra.