Hjälp fåglarna i vinter – bli fågelmatare

Snö och kyla gör tillvaron tuff för de fåglar som övervintrar i Sverige. De behöver fågelmat för att klara kylan. Du kan hjälpa dem genom att bli fågelmatare! På köpet får du chansen att fågelskåda på nära håll. 

Snö och kyla gör tillvaron tuff för de fåglar som övervintrar i Sverige. Om vi bidrar med lite frön och annan fågelmat blir tillvaron lite enklare för dem. De behöver fett för att klara kylan. Att bli fågelmatare och hänga upp en fröautomat ger också en chans att titta lite närmare på fåglar som annars kanske mest skymtar på avstånd. 

Vad äter fåglar? 

Fåglar har olika favoriträtter. Att titta på näbben är ett sätt att lista ut vilken sorts mat en fågel föredrar. Smala näbbar kan pilla fram insekter, kraftigare är bra på att knäcka hårda fröskal. Många fåglar äter lite av varje.

Här är några allmänna tips om fågelmatning:

  • Mata bara fåglarna under vinterhalvåret.
  • Det är viktigt att fåglarna får i sig mycket energi, särskilt om det är kallt. Energirika frön med fleromättade fetter som solros- och hampfrö är bättre än mättat fett som ister och kokosfett.
  • Tänk på att växla mellan olika sorters solrosfrön för att fåglarna inte ska ackumulera kadmium i sina kroppar (vilket kan ge en kronisk toxisk effekt).
  • Variera fåglarnas kost (frön, fallfrukt, äppelskrutt och rönnbär är bra exempel att växla emellan).
  • Köp ekologiskt odlade frön.
  • Mata gärna med sådant som inte har transporterats långväga. Du kan till exempel ladda fågelmataren med vallgräsfrö (svinglar, rajgräs, timotej etc.) och svenskodlat havre, ärtor och linfrö.
  • Du kan också låta blomställningar av sommarblommor och perenner stå kvar över vintern. Kardborre, tistlar, fyrkantig johannesört och rölleka är exempel på växter med frön som fåglarna kan äta. 

Fåglar har flera matställen 

För att hjälpa fåglarna att hålla värmen under natten och kalla dagar är det bra med lite extra mat från oss människor. Om du hänger upp en fröautomat behöver du inte vara rädd för att avbryta matningen. Fåglar är rörliga och har flera matställen som de uppsöker om fågelmaten tar slut på ett ställe. Fröautomater brukar vara extra välbesökta tidigt på morgonen, då fåglarna laddar om med nya fettreserver. Och under eftermiddagen, då fåglarna äter för att klara nattens kyla.

Köp energirika frön

Många billiga fröblandningar innehåller ganska mycket havre, trots att det nästan bara verkar vara gulsparvar som tycker om havre. Satsa gärna några extra kronor för att få lite mer variation i fågelmaten.

Hitta en bra plats för fröautomaten

När du matar fåglar är det viktigt att tänka på att fåglarna helst ska ha buskar och snår i närheten att gömma sig i. Samtidigt är det bra om buskarna inte skymmer ända ner på marken. Då blir de lätt gömställen också för katter. Det är också viktig att hänga upp fågelmaten, så att inte fåglarna kliver och bajsar i maten. Då sprids lätt sjukdomar och parasiter.  

Gör en artlista 

Som fågelmatare får du vara beredd på att många fåglar aldrig kommer till din fröautomat. Men det kan vara roligt att göra en lista och se hur många fåglar som dyker upp. Om du kan sitta bakom en fönsterruta och se fåglarna på nära håll, kan du också upptäcka att de har individuella drag. Talgoxehanarna har kraftigare svart rand på magen än honorna. Blåmesarnas blå hätta kan variera i färgstyrka. 

Vem äter vad? 

Hampfrö 
Grönfink, domherre, bofink, bergfink, gråsparv, pilfink, talgoxe, blåmes, entita, talltita 

Solrosfrö 
Grönfink, domherre, stenknäck, talgoxe, nötväcka 

"Nuthatch, Actions, Animal Eye, Animals And Pets, Backgrounds, Beak, Bird, Birds", Brown, Claw, Feather, Gray, Green, Green Finch, Passerine, Scandinavian Peninsula, Sweden, Wild Animals, Yellow, wooden fence, grönfink, fågelbord, fåglar, vinter, nötväcka, vinterfåglar
Tjafs vid matbordet. En nötväcka tjivas med en grönfink.

Havre, brödbitar 
Gulsparv, gråsparv, turkduva, ringduva 

Vildfågelfrö, burfågelfrö, linfrö 
Gråsparv, pilfink, bofink, bergfink, grönfink, gråsiska, grönsiska, järnsparv 

Bokollon 
Bofink, bergfink, nötväcka 

Ekollon 
Nötskrika, nötkråka, ringduva, nötväcka 

Hasselnötter 
Nötskrika, nötkråka, nötväcka, större hackspett 

Osaltade jordnötter 
De flesta mesar, nötväcka och siskor 

Ryssland, rönnbär, fåglar, fågel, vinter, vinterfåglar, Bombycilla garrulus, sidensvans
Frukt är favorit hos sidensvansar.

Talg, ister, späck, kokosfett 
Blåmes, talgoxe, kungsfågel, större hackspett, nötskrika, skata, trädkrypare, svartmes, tofsmes 

Äpple, päron, banan, rönnbär, oxelbär 
Olika trastar, sidensvans 

Fler insatser för fåglarna

Utöver fågelmat så behöver fåglarna någonstans att bo och föda upp sina ungar tryggt. Men även fåglar kan ha det tufft på bostadsmarknaden då det på många platser är brist på hålträd, det vill säga äldre träd. Så hjälp fåglarna, bygg en fågelholk.

Lodjur i snö

Skydda det som inte får försvinna

Allt fler arters överlevnad hotas. Men vi kan fortfarande vända utvecklingen. Ditt stöd behövs för att vi tillsammans ska kunna fortsätta stå upp för naturen.

Ge en gåva
Gillas av 22

Relaterat innehåll