Hasselmusen – en fridlyst sömntuta

Hasselmusen gillar att sova länge. På sommaren bygger den runda bon i täta buskage i skogen. På vintern går den i ide under marken.

Hasselmusen har stora mörka ögon och en lång yvig svans. Den som får se en hasselmus har en väldig tur, för när den är vaken rör den sig mest om natten.

– Hasselmusen är ett härligt djur. Den är liten med stora svarta ögon och den är väldigt söt. När jag gick i fjärde klass hade skolan ett terrarium med gnagare, där såg jag min första hasselmus, säger Jeroen van der Kooij som är däggdjursbiolog.

Han har under många år studerat hasselmusen i Sverige och i Europa.

Hasselmusens päls är tjock och rödgul på ryggen. Pälsen på magen är mycket ljus, nästan vit. Hasselmusen har en luden svans. Den tycker om täta buskar, björnbärssnår och enar.

– Den trivs bäst i lövskog, eller i ung granskog. Den tycker inte om öppna landskap. I Sverige finns hasselmusen från Skåne i söder och upp till Närke i norr, säger Jeroen.

Hasselmusen är bara mellan sju och åtta centimeter lång. Den är en duktig klättrare och rör sig snabbt både upp och ner i buskagen.

På sommaren bygger hasselmusen runda bon av gräs och löv, gärna i täta buskage. Hanens bo är stor som en tennisboll. Honan bygger lite större bo för att även få plats med ungarna. Vinterboet bygger hasselmusen under marken.

En sovande ihopkurad hasselmus i ett runt bo av gräs.
På sommaren gillar hasselmössen att sova i runda bon av gräs.

Hasselmusen tillhör familjen sovmöss och ligger i dvala från oktober till april. Den sover ihopkrupen, med svansen upp över huvudet, ända tills våren kommer. Dvala innebär att musens hjärtslag och andra kroppsfunktioner går på sparlåga. Kroppstemperaturen är då mycket låg.

– Om sommaren är kall och temperaturen ligger runt 10-15 grader, kan den gå i dvala en kortare tid på sommaren också. Det gör den för att spara energi, säger Jeroen.

Innan hasselmusen går till vintervila måste den äta upp sig. För att bygga upp sina fettreserver äter den mycket fröer, frukter och nötter, inte minst hasselnötter.

– När hasselmusen vaknar på våren måste den äta igen. Knoppar och insekter är mat den gillar. När sommaren kommer finns det bär, frukt och fröer. Det är också vid den här tiden som hasselmusen föder sina ungar. Vanligtvis mellan 3-8 stycken, berättar Jeroen.

Hasselmusen är fridlyst, men räknas inte länge som hotad i Sverige. Den klassas som livskraftig. Trots det ser man sällan en hasselmus eftersom den nästan bara rör sig när det är mörkt.

Bygger du en hasselmusholk är det viktigt att vända ingången mot trädstammen, då är det mindre risk att fåglar eller skogsmöss bosätter sig där. Eftersom hasselmusen inte bygger några permanenta bon kan de flytta in i holken när som helst mellan april och oktober, innan de går i dvala igen.

– Det är alltid bostadsbrist i skogen och många kan flytta in i holken. Om man lyfter på locket och ser att det är fint ordnat med ett bo av mossa och löv, då är det en hasselmus som flyttat in. Om det är stökigt och skräpigt, då kan det vara en skogsmus som bosatt sig i holken. En annan skillnad är att skogmusboet stinker av urin. Det gör inte hasselmusboet, säger Jeroen.

Text: Görrel Espelund

Tips! Om du vill se var det finns hasselmus kan du gå in på Artdatabanken. Där kan du hitta de vilda djur som finns i ditt område.

Vilda grannar

Hjälp djur och natur – och lär utomhus

Vilda grannar är ett skolmaterial för förskolan, skolan och fritidshemmet om att hjälpa vilda djur.

Till Vilda grannar
Bli först att gilla!

Relaterat innehåll