SM i fågelholk 2017

Plocka fram brädor, verktyg och låt fantasin flöda. På 2017 års mässa Nordiska Trädgårdar är det dags för SM i fågelholk för nionde året. Tävlingen är öppen för alla grundskole- och gymnasieklasser. Naturskyddsföreningen anordnar tävlingen i samarbete med Stockholmsmässan.

Fyra av finalisterna från SM i fågelholk 2016 från skolor i Karlstad, Linköping, Hässleholm och Täby.

Genom att snickra och sätta upp fågelholkar kan alla göra en insats för att gynna fåglar. Fåglarna har bostadsbrist för det är ont om gamla och murkna hålträd som är lämpliga för fåglar att bygga bo i. Det är dessutom roligt att följa fåglarnas bestyr och en oförglömlig naturupplevelse.

SM i fågelholk avgörs på trädgårdsmässan Nordiska Trädgårdar

Nordiska Trädgårdar äger rum 6–9 april 2017 på Stockholmsmässan. Där kommer finalist-holkarna i SM i fågelholk hängas upp och besökarna på mässan röstar på sin favorit. Det kommer också gå att rösta på webben. Tre fågelholkar vinner de ärofulla priserna: brons-, silver- och guldholken!

Specialpris för bra insatser för fåglarna

Ett särskilt pris kommer att delas ut till en klass som har gjort stor nytta för fåglarna. Det kan vara ett holkprojekt eller något annat som gynnar fåglarna. 

Tävlingsbidrag ska skickas in digitalt senast 15 mars 

Nu är anmälan stängd. Tack för alla fantastiska holkbidrag! Sammanlagt 395 holkar kom in. När juryn valt ut de tio finalisterna återkommer vi med besked, senast 24 mars.

Juryn väljer ut ungefär tio holkar som går till final och dessa holkar skickas därefter in från skolorna inte ett lätt jobb! 2017 års jury består av: Mark Levengood, Helene Benno, Carolina Kluft, Johanna Sandahl, Göran Ekberg, Fältbiologernas nya ordförande Johan Andersson och Per Bengtson. 

Regler för tävlingsholkar:

  • Fågelholken ska byggas så att fåglar kan bo i den och ska tåla väder och vind.
  • Den ska byggas i trä och ha ett ingångshål som är minst 28 mm i diameter.
  • Det ska vara tillräckligt med utrymme inuti holken för fågelungarna, minst 9 x 9 cm botten och minst 18 cm invändig höjd.
  • Det är fritt att måla och dekorera holken och vi uppmanar alla att i första hand använda naturmaterial.

Välkomna att delta i SM i fågelholk!

Naturen som klassrum?

Här hittar du som pedagog viktiga och engagerande övningar för lärande utomhus.