Ät fisk med gott samvete

Det sägs att man blir smart av att äta fisk. Men ibland kan det faktiskt vara smartare att avstå. Vi är nämligen på god väg att tömma haven på fisk. Välj fisk märkt med Krav eller MSC, så får du schysst fisk. Eller ta hjälp av vår lista - så kan du fortsätta njuta av havets läckerheter då och då.

De bästa valen och de värsta bottennappen hittar du i vår fisklista.

Vår fisklista är din snabbguide

I vår fisklista hittar du inte all fisk. Det är en enkel snabbguide där vi valt ut fisk som är okej att äta och fisk som du absolut borde undvika.

Under rubriken ”Välj gärna” hittar du fisksorter som fiskas på ett sätt som är skonsamt mot havet och kommer från fiskbestånd som är i balans. Abborre, gädda, gös och strömming är oftast okej att äta ur ett miljöperspektiv, men har plockats bort eftersom de kan innehålla höga halter av miljöföroreningar. Under rubriken ”Avstå från” pekar vi ut fisk och skaldjur som är riktigt illa ute, eller där fisket ställer till stora problem för miljön. 

Välj gärna

  • Ansjovis/Skarpsill
  • Blåmusslor - handplockade, odlade
  • Havskräfta - burfångad
  • Krabba - svensk, burfångad
  • Kungskrabba – norsk, burfångad
  • Ostron - odlade
  • Pilgrimsmusslor - handplockade, odlade
  • Sill
  • Tilapia – om odlad i landbaserade system
  • Torsk - Barents hav/Östersjön – nät och krokfångade
  • Sej - Barents hav, Island – nät och krokfångade

Avstå från

  • Hajar
  • Hajmal/Pangasius - odlad
  • Havskatt
  • Hälleflundra - vild
  • Jätteräkor, även miljömärkta – odlade
  • Kungsfisk/Uer
  • Lax - odlad sydamerikansk
  • Marulk
  • Rockor
  • Svärdfisk
  • Tilapia – odlade
  • Tonfiskar
  • Ål - även odlad

Bottentrålad fisk svår att undvika

Bottentrålning är en bottendålig fiskemetod för det biologiska livet i våra hav. Samtidigt är det den fiskemetod som de allra flesta svenskfångade fiskarna och skaldjuren fiskats upp med.

Som konsument är det svårt att undvika bottentrålad fisk eftersom den inte märks ”bottentrålad” utan bara ”trålad”. Det kan lika gärna betyda att den är trålad i de fria vattenmassorna, som t.ex. sill. Men fråga gärna butiken och resturangen efter fisk och skaldjur som fiskats med skonsamma metoder såsom bur, krok och nät. De bör veta.

Jätteräkor fortsatt jättedåliga

Tigerräkor, scampi, jätteräkor och gambas är olika namn på en och samma räka som har ett riktigt otäckt förflutet. Det är en vanlig räka på din sushitallrik eller i din thaiwok.

Jätteräkorna kommer från Sydostasien där de odlats i stora bassänger. För att göra plats för bassängerna skövlas livsviktig mangroveskog. Fiskar och andra skaldjur som lever i skogen försvinner eller dör. Lokalbefolkningen som tidigare kunde livnära sig på fisket lämnas utan möjligheter att försörja sig och trakasseras av räkföretagen. Men inte nog med det. I bassängerna frodas bakterier och sjukdomar. Räkorna får rutinmässigt antibiotika och stora mängder giftiga kemikalier används.

Stora dieselpumpar förser räkorna tillfälligt med friskt vatten, men förstör miljön i det långa loppet. När räkodlingen flyttar vidare lämnas lokalbefolkningen kvar i fattigdom i en totalt havererad miljö. Avstå jätteräkorna och välj andra goda skaldjur som är betydligt snällare mot miljön.

Numera kan man ibland hitta ASC-märka jätteräkor i butiker och på resturanger. Även om vi i generellt är positiva till märkningar av fisk och skaldjur så tycker vi tyvärr inte att kraven på de ASC-certifierade räkodlingarna är tillräckligt höga för att de ska kunan rekommenderas. Här har vi skrivit mer om problemen med de ASC-märkta räkorna.

Krav och MSC alltid okej

Känns det knepigt att hålla ordning på alla firrar? Välj fisk märkt med Krav eller MSC så vet du att du får schysst fisk. Båda symbolerna betyder att fisken kommer från livskraftiga bestånd. Båda märkningarna har relevanta krav på fiskmetoder, bifångst och spårbarhet. Väljer du Kravmärkt vet du också är fisken inte är bottentrålad. Däremot kan du i dagsläget inte hitta skonsamt fiskade räkor.

Krav har också regler för odlad fisk. Till exempel kan du vara säker på att den inte matats med foder som bidrar till utfiskade hav. Genom att välja miljömärkt är du med och skapar en större efterfrågan på miljösmarta varor och påverkar utbudet i din butik.

Lax är lyx

Lax har blivit vardagsmat för många. Men odlad lax föds upp på fiskmjöl som bidrar till att haven i andra delar av världen töms på liv. I de länder där fiskmjölet tillverkas drabbas både miljö och människor hårt av fabrikernas utsläpp. Dessutom kan det uppstå stora miljöproblem där laxen odlas.

I Norge till exempel, finns stora problem med att de odlade laxarna smittar den redan hotade vilda laxen med parasiter och sjukdomar. Faktum är att de norska vildlaxpopulationerna har halverats sedan 80-talet. Odlad lax är helt enkelt billigt i butiken därför att någon annan redan har betalat det verkliga priset. Låt laxen vara den lyxmat den är. Och välj Krav eller MSCmärkt lax när du väl vill unna dig en bit.

Torsken torskar fortfarande

Hur är det egentligen med torsken? I Östersjön delas torsken in i 2 bestånd, det västra och det östra. Det östra är betydligt större och det är här som det mesta av det svenska fisket bedrivs men torskarna ganska magra och det saknas riktigt stora fiskar.

I det västra beståndet är situationen omvänt, här finns det väldigt få fiskar men de har en ganska naturlig åldersfördelning. Inget av alternativen är bra. Och faktum är att även om torsken på västkusten nu långsamt verkar återhämta sig så är det inte riktigt bra här heller.

Det positiva är att förvaltningen vet att det finns problem och försöker göra något åt situationen. Som konsument kan du hjälpa till genom att välja torsk som är märkt med Krav eller MSC, då sänder du en signal till fiskare och beslutsfattare om vilket sorts fiske du vill se i framtiden.

Låt djuphavsfisken simma lugnt

Eftersom fisken i världshaven sinar, fiskar man på allt djupare vatten där fiskebåtarnas nät tidigare aldrig nått. Marulk, havskatt, hälleflundra, kungsfisk, rödtunga, uer och långa är alla exempel på djuphavsfiskar. De blir gamla och skaffar ungar sent i livet, vilket gör dem lätta att utrota. De flesta djuphavsarterna fiskas så hårt att de inte hinner föröka sig. Djuphavsfisken är viktig för att havets eget kretslopp ska fungera ordentligt.

Vill du lära dig mer om dessa fascinerande arter och hur du kan hjälpa dem, kolla in rapporten ”Fula fiskar i fina diskar”.
 

Hjälp till att skapa ringar på vattnet!

Se gärna våra kortfilmer och dela med dina vänner!

Ladda ner Grön Guide-appen

Javisst! Grön Guide finns också som app proppad med våra grönaste tips. Ladda ner gratis till din Iphone eller Android.