Ät fisk med gott samvete

Det sägs att man blir smart av att äta fisk. Men ibland kan det faktiskt vara smartare att avstå. Vi är nämligen på god väg att tömma haven på fisk. Välj fisk märkt med Krav eller MSC, så får du schysst fisk. Eller ta hjälp av vår lista - så kan du fortsätta njuta av havets läckerheter då och då.

De bästa valen och de värsta bottennappen hittar du i vår fisklista.

Foto:

Ulrica Zwenger

Välj gärna

  • Ansjovis/Skarpsill
  • Havskräfta - burfångad
  • Krabba - svensk, burfångad
  • Kungskrabba - norsk
  • Musslor - handplockade, odlade
  • Ostron - odlade
  • Pilgrimsmusslor - handplockade, odlade
  • Sill
  • Torsk - Barents hav/Östersjön
  • Sej - Barents hav

Avstå från

  • Haj
  • Hajmal/Pangasius
  • Havskatt
  • Hälleflundra - vild
  • Kungsfisk/Uer
  • Lax - odlad sydamerikansk
  • Marulk
  • Rocka

  • Odlade jätteräkor, även miljömärkta

  • Svärdfisk
  • Tonfisk
  • Ål

Vår fisklista är din snabbguide 
I vår fisklista hittar du inte all fisk. Det är en enkel snabbguide där vi valt ut fisk som är okej att äta och fisk som du absolut borde undvika. Under rubriken ”Välj gärna” hittar du fisksorter som fiskas på ett sätt som är skonsamt mot havet och kommer från fiskbestånd som är i balans. Abborre, gädda, gös och strömming är oftast okej att äta ur ett miljöperspektiv, men har plockats bort eftersom de kan innehålla höga halter av miljöföroreningar. Under rubriken ”Avstå från” pekar vi ut fisk och skaldjur som är riktigt illa ute, eller där fisket ställer till stora problem för miljön.  

Krav och MSC alltid okej
Känns det knepigt att hålla ordning på alla firrar? Välj fisk märkt med Krav eller MSC så vet du att du får schysst fisk. Båda symbolerna betyder att fisken kommer från livskraftiga bestånd. Här finns också krav på att redskapen inte tar upp fiskar av fel storlek som annars slängs tillbaka i havet döende. Krav har också regler för odlad fisk. Till exempel kan du vara säker på att den inte matats med foder som bidrar till utfiskade hav. Genom att välja miljömärkt är du med och skapar en större efterfrågan på miljösmarta varor och påverkar utbudet i din butik.

Lax är lyx
Lax har blivit vardagsmat för många. Men odlad lax föds upp på fiskmjöl som bidrar till att haven i andra delar av världen töms på liv. I de länder där fiskmjölet tillverkas drabbas både miljö och människor hårt av fabrikernas utsläpp. Dessutom kan det uppstå stora miljöproblem där laxen odlas. I Norge till exempel, finns stora problem med att de odlade laxarna smittar den redan hotade vilda laxen med parasiter och sjukdomar. Odlad lax är helt enkelt billigt i butiken därför att någon annan redan har betalat det verkliga priset. Låt laxen vara den lyxmat den är. Och välj Kravmärkt lax när du väl vill unna dig en bit.

Många men magra torskar
Du kanske minns att det var illa ställt med torsken i Östersjön för en tid sedan? Tack vare medvetna kunder och ansvarsfulla politiker och fiskare ser det numera bättre ut för torsken. Men tyvärr är fisketrycket på de stora och gamla torskarna fortfarande mycket högt. Det har gjort att det finns många små torskar som har problem med svält och parasiter. Forskarna är inte helt eniga om hur man ska lösa detta.

Mycket av den torsk vi köper i Sverige idag kommer dock från Barents hav. Där anses bestånden klara det fiske som sker. Allra bäst är att välja torsk som är märkt med Krav eller MSC. 

Låt djuphavsfisken simma lugnt 
Eftersom fisken i världshaven sinar, fiskar man på allt djupare vatten där fiskebåtarnas nät tidigare aldrig nått. Marulk, havskatt, hälleflundra, kungsfisk, rödtunga, uer och långa är alla exempel på djuphavsfiskar. De blir gamla och skaffar ungar sent i livet, vilket gör dem lätta att utrota. De flesta djuphavsarterna fiskas så hårt att de inte hinner föröka sig. Djuphavsfisken är viktig för att havets eget kretslopp ska fungera ordentligt.  

Jätteräkor nästan overkligt dåliga
Tigerräkor, scampi, jätteräkor och gambas är olika namn på en och samma räka som har ett riktigt otäckt förflutet. Det är denna räka du kan få på din sushitallrik eller i din thaiwok. Jätteräkorna kommer från Sydostasien där de odlats i stora bassänger. För att göra plats för bassängerna skövlas livsviktig mangroveskog. Fiskar och andra skaldjur som lever i skogen försvinner eller dör. Lokalbefolkningen som tidigare kunde livnära sig på fisket lämnas utan möjligheter att försörja sig och trakasseras av räkföretagen. Men inte nog med det. I bassängerna frodas bakterier och sjukdomar. Räkorna får rutinmässigt antibiotika och stora mängder giftiga kemikalier används. Stora dieselpumpar förser räkorna tillfälligt med friskt vatten, men förstör miljön i det långa loppet. När räkodlingen flyttar vidare lämnas lokalbefolkningen kvar i fattigdom i en totalt havererad miljö.  Avstå jätteräkorna och välj andra goda skaldjur som är betydligt snällare mot miljön.

Hjälp till att skapa ringar på vattnet!

Se gärna våra kortfilmer och dela med dina vänner!

Ladda ner Grön Guide-appen

Javisst! Grön Guide finns också som app proppad med våra grönaste tips. Ladda ner gratis till din Iphone eller Android.