Miljögifter

Är vi fräscha på riktigt?

I grejerna vi använder för att bli fräscha finns ironiskt nog många ofräscha ämnen. Det ska vi förändra!

Vi är 224 000 som vill ha tuffare kemikaliepolitik. Gör vår röst ännu starkare.

Det här gör vi

Det är en fråga vi ofta får. Viktigt att veta är att en enskild exponering för ett farligt ämne innebär en pytteliten risk. Men tillsammans kan farliga ämnen orsaka stora problem.

Det är välkänt att vanliga vardagsprodukter kan släppa ifrån sig farliga kemikalier till inomhusmiljön. Tillsammans med föräldrar, personal och politiker giftsanerar vi Sveriges förskolor.

Det här tycker vi

Branschen själv hävdar motsatsen - men vi har hittat högfluorerade ämnen i flera sminkprodukter på den svenska marknaden. De har kopplats till en rad hälso- och miljöproblem.

De lagar som ska skydda oss, våra barn och miljön mot skadliga kemikalier gör inte jobbet. De behöver skärpas – nu. Vi vill se förbud mot farliga ämnen i produkter och att företagen tar mer ansvar än idag.

Våra segrar

Vi har räddat pilgrimsfalk och havsörn. Vi har fått bort klor ur papper och kvicksilver från batterier. Med vår märkning Bra Miljöval har vi fått grönare produkter i butikshyllorna.

Miljögifter som sedan länge är förbjudna i Sverige används på många andra håll i världen. Det drabbar framförallt fattiga människor hårt. Ett av länderna där vi stödjer lokala miljöorganisationer är Filippinerna.

Aktuellt Miljögifter