Så minskar du ditt matsvinn

Matsvinn är maten vi kunde ha ätit, men i stället slänger. Så mycket som en tredjedel av maten som produceras i världen äts inte upp. Och visste du att 3 miljarder människor skulle slippa gå hungriga om det inte fanns matsvinn? Här hittar du våra bästa tips för att minska ditt matsvinn.

Världens matproduktion står för en stor del av vår påverkan på miljön och klimatet. Ändå slängs så mycket som en tredjedel av maten som produceras i världen. Matsvinn är ett problem vi behöver komma till rätta med. Här kan du som individ göra en viktig insats för planeten och samtidigt spara pengar!

-FJqT_WJw_Y poster image

Vad är matsvinn?

Vi känner nog alla igen det: resterna vi glömde äta upp i tid, brödet som möglat, tomaterna som skrumpnat. Matsvinn är maten som slängs i onödan, mat som kunde ha ätits upp om den bara hanterats på rätt sätt.

Man brukar skilja på matsvinn och det oundvikliga matavfallet. Matavfall är de delar av maten som normalt inte äts utan slängs – det kan vara skalrester, kärnor, kaffesump eller ben.

Men det är inte bara hushållen som slänger mat i onödan. Matsvinn förekommer i hela produktionskedjan, från bondens jord till konsumentens matbord.

Hur stort är matsvinnet?

I Sverige är det hushållen som står för den klart största delen av matsvinnet. Hushållen slänger 19 kilo ätbar mat i soporna per person varje år – det motsvarar över 40 måltider. Ytterligare 18 kilo mat och dryck hälls ut i vasken.

Sammanlagt slängs alltså 37 kilo ätbar mat och dryck per person och år i Sverige. För en familj på två vuxna och fyra barn handlar det om 148 kilo per år!

Troligtvis slänger du mat för mellan 4 000 och 6 000 kr varje år.

I världen är det så mycket som en tredjedel av maten vi producerar som slängs.

Varför är matsvinn dåligt?

Att producera mat som sedan slängs som matsvinn är inte hållbart. Maten står för en stor del av vår påverkan på miljön och klimatet. Om du vill göra en insats för miljö och klimatet, är därför maten viktig!

Här är några riktigt bra skäl att minska matsvinnet:

  • Matsvinn står för 8-10 procent av alla utsläpp av växthusgaser i världen.
  • Om matsvinn var ett land vore det den tredje största utsläpparen av växthusgaser i världen, efter Kina och USA.
  • Jordbruket står för upp till en tredjedel av utsläppen av växthusgaser i världen. Därför är det viktigt att inte i onödan slänga det som producerats.
  • Det har aldrig funnits så lite fisk i haven som nu. Mer än 90 procent av världens fiskebestånd är maximalt fiskade eller överfiskade. Därför är det är inte hållbart att kasta bort fisken vi fiskat!
  • När vi odlar mat som sedan slängs används bekämpningsmedel och vatten i onödan.
  • Om matsvinnet skulle minska skulle fler personer i världen kunna mättas utan att klimat- och miljöpåverkan ökar.

År 2050 beräknas vi vara 10 miljarder människor på jorden. För att kunna föda en växande befolkning behöver vi en hållbar matproduktion inom planetens gränser – och vi behöver komma till rätta med matsvinnet!

Om det inte fanns något matsvinn i världen skulle ytterligare tre miljarder människor få mat och slippa vara hungriga.

Att minska matsvinnet är så viktigt att det är ett av målen som världens ledare utformat för en hållbar planet, Agenda 2030. Enligt mål 12.3 ska vi halvera matsvinnet i världen till år 2030.

Minska ditt matsvinn – våra bästa tips

Det finns mycket att tjäna på att minska matsvinnet, både för planeten och din plånbok.

Här är våra bästa tips för att minska ditt matsvinn:

  • Planera dina inköp och handla inte mer mat än du behöver. Nobba reklam och erbjudanden om du inte är säker på att du kan äta upp maten.
  • Lukta och smaka på maten för att avgöra vad som går att äta. Mycket går att äta även efter bäst före-datumet.
  • Titta regelbundet igenom kyl och frys på jakt efter mat som är på väg att bli gammal, så hinner du äta den innan det är för sent. Ställ kylen på optimal temperatur 4-5 grader, så håller maten längre.
  • Lär dig bästa sättet att förvara olika livsmedel. Bananer ska till exempel inte förvaras i kylskåp men gärna svalt (12–15 grader), och tomater trivs bäst i rumstemperatur.
  • Märk upp maten du lägger i frysen med innehåll och datum.
  • Töm förpackningar ordentligt.
  • Gör något nytt av överblivna middagsrester: en tortilla, pytt i panna eller risotto. Bruna bananer och skrumpen frukt blir jättegoda smoothies.
  • Skiva och frys in bröd innan det blir gammalt. Om det redan blivit torrt finns det flera maträtter du kan laga, som fattiga riddare, brödpudding eller krutonger.

När du minskar ditt matsvinn gör du planeten en stor tjänst!

skog,vatten,höst,träd,grön,gul,blå

Stå upp för naturen

Läget för vår planet är akut, men vi kan fortfarande bromsa utvecklingen. Du behövs i det arbetet!

Bli månadsgivare
Gillas av 2

Relaterat innehåll