Operation: Rädda bina

Ekofika på jobbet!

Eko gör skillnad för bina, eftersom det används mindre kemiska bekämpningsmedel inom ekologisk odling. Varför inte prata om det under en trevlig fikastund på jobbet?

En värld utan bin?

Visste du att var tredje tugga vi äter är helt beroende av bin? Pollinering är viktig för de flesta av våra grödor, och för naturen. Vilda bin och humlor står för en stor del av pollineringen, en ekosystemtjänst som vi gärna tar för given. När bina hotas, hotas också pollineringen och matproduktionen. Därför är det så viktigt att rädda bina!

recept, morotskaka, orb, bakning, bakverk, fika

Så här kan du göra

1. Bjud in alla kollegor på en ekologisk fika.

2. Avsätt gärna 45 minuter om möjligt. 

3. Försök få med så många medarbetare som möjligt för att kunna sprida informationen.

4. Fixa lite ekologiskt kaffe och fikabröd.

5. Planera ett enkelt upplägg för ekofikan.

6. Introducera fika-temat, samtala med hjälp av samtalskorten och foldrarna och njut av en god, giftfri fikastund.

7. Avsluta fikan med att tävla i vem som lärt sig mest med Naturskyddsföreningens quiz om bin med Kahoot.

Tips på ekologiska recept för fikan

recept, morotskaka, orb, bakning, bakverk, fika

recept

Mumsig morotskaka

Detta är en aning modifierad version av Leila Lindholms recept 
DU BEHÖVER 
3 ekologiska ägg 
3 dl ekologiskt strösocker 
3 dl ekologiskt vetemjöl 
1 tsk ekologiskt vaniljsocker 
3 tsk ekologiskt bakpulver 
1 1/2 tsk ekologisk kanel (malen) 
1 tsk ekologisk kardemumma (malen) 
1/2 tsk ekologisk ingefära (malen) 
1 nypa salt 
1 1/2 dl ekologisk solrosolja 
4 1/2 dl ekologiska morötter (rårivna) 

Cream Cheese Frosting 
60 g ekologiskt smör (rumsvarmt och mjukt) 
4 dl ekologiskt florsocker 
1 tsk ekologiskt vaniljsocker 
Skal av 1 ekologisk lime 
100 g ekologisk färskost 
Kristyrmorötter som dekoration (kan uteslutas) 
 
GÖR SÅ HÄR 
- Sätt ugnen på 150 grader. 
- Vispa ägg och strösocker vitt och pösigt. 
- Blanda alla torra ingredienser och vänd ner dem i äggsmeten. 
- Tillsätt solrosolja och rårivna morötter. 
- Fyll smeten i en smord form och bröad kakform med löstagbar kant, 24 cm i diameter. 
- Grädda i mitten av ugnen i cirka 55 minuter. Prova med en sticka, den ska inte vara kladdig. 
- Låt morotskakan svalna. 

Frosting 
- Vispa alla ingredienser krämigt. 
- Bred frostingen över morotskakan. 
- Dekorera med kristyrmorötter. 

Servera morotskakan på ett fint tårtfat. 

chokladbollar, fat, recept, bakning, orb

recept

Chokladbollar

Detta är en lätt modifierad version av Per Morbergs recept 
200 g ekologiskt margarin (eller smör) 
2 dl ekologiskt strösocker 
6 dl ekologiska havregryn 
2 tsk ekologiskt vaniljsocker 
1 msk ekologisk kakao 
3 msk Kung Markatta Eko Chokladdryck el. liknande 
4 msk ekologiskt kaffe, kallt starkt (kan uteslutas) 
ekologiskt pärlsocker eller kokosflarn, för rullning 

GÖR SÅ HÄR 
- Blanda alla ingredienserna utom kaffet och pärlsockret/kokosflarnen i en skål. 
- Tillsätt kaffet och blanda alltihop till en smet. 
- Forma smeten till bollar, cirka 3-4 centimeter i diameter och lägg dem på ett fat. Ta gärna hjälp av en sked, så går det lite lättare att rulla. 
Rulla sen bollarna i pärlsocker eller kokos och lägg dem på ett fat. 
 

Kontakt

Rickard Malm, Projektledare gåvor & stödföretag
Tel: 08-702 63 72
E-post: rickard.malm@naturskyddsforeningen.se