Våra segrar för miljön 2018

Här är några exempel på segrar under år 2018 som visar att envist engagemang ger resultat. Läs och bli inspirerad – så siktar vi ännu högre framåt. Tillsammans är vi starka! 

Globala kosmetikaföretag slutar att använda PFAS i sina produkter 

Genom projektet Surfejs lyckades vi övertyga flera stora kosmetikaföretag som Lumene, H&M, The Body Shop, Isadora, L’Oréal, BareMinerals, Kicks Beauty och by Linda Hallberg att sluta använda miljögifterna PFAS i sina produkter. 

Mindre palmolja i våra tankar 

I november beslutades om nya regler som begränsar efterfrågan på palmoljeprodukten PFAD i biodrivmedel. Det här är en fråga som vi har drivit länge. De nya reglerna kommer att leda till minskad skövling av tropisk skog. 

Ingen kalkbrytning i Ojnareskogen 

I september fick vi det glädjande beskedet att inget kalkbrott tillåts i Bunge vid Ojnareskogen på Gotland. I över tio år har Naturskyddsföreningen deltagit i den juridiska processen för att rädda den fantastiska naturen och de särpräglade arterna i Bunge och Ojnareskogen. 

Seger i striden om slutförvaret 

Mark- och miljödomstolen sa nej till kärnkraftsindustrins förslag om hur det farligaste radioaktiva avfallet ska slutförvaras vid Forsmark eftersom det inte är visat att kopparkapseln är säker. Domstolens beslut var en stor seger för säkerhet och miljö – och för Naturskyddsföreningen och MKG, Miljöorganisationernas Kärnavfallsgranskning, samt de kritiska forskare som visat på riskerna med den föreslagna metoden. Nu ska regeringen fatta det avgörande beslutet om framtiden. 

6 687 nya bostäder till vilda bin 

Vår uppmaning om att bygga vildbihotell för att hjälpa vildbin spred sig som en löpeld. 6687 personer satte upp och rapporterade sina bihotell till oss. Insatsen gav ökad kunskap om de vilda bina och deras situation, gav bostäder till tusentals bostadslösa vildbin och gav dessutom viktiga data som kommer att analyseras av forskare vid Lunds universitet. 

Det byts kläder i Sverige och Norden som aldrig förr 

Till Nordic Swap Day – Sveriges största klädbytardag  anslöt sig Island där ungdomar bytte kläder i Reykjavik. Det byttes också kläder i Danmark, Sverige och Norge denna dag. Bara i Sverige fick 44 000 plagg nya ägare vilket sparade 304 ton koldioxid jämfört med om plaggen hade nytillverkats.  

Äntligen blev årets julklapp det återvunna plagget! 

Det här är en riktigt stor seger för Naturskyddsföreningen och alla medlemmar i Handla miljövänligt-nätverket som kampanjat och ordnat Klädbytardagar de senaste 10 åren för att inspirera till återanvändning i våra garderober.  

Stort engagemang för "Fixa grejen" 

100 lokalföreningar runt om i Sverige deltog i Miljövänliga Veckan med temat Fixa grejen där budskapet är att reparera och vårda prylarna, kläderna och elektroniken. Det ordnades workshops, reparationskaféer, det skrevs insändare och det gjordes inventeringar av yrkesfixare. 

Bra Miljöval-märkt el stöttar ännu fler miljöprojekt 

Elbolag som säljer Bra Miljöval-märkt el sätter av pengar till projekt för att minska både energianvändningen i Sverige och miljöpåverkan från produktionen. Under 2018 redovisades bolagen åter igen ökande försäljningsvolymer vilket innebär att vi kan stötta ännu fler projekt än vanligt. Exempel på projekt som dragits igång är återställning av vattendrag och utrivning av vandringshinder i Kävlinge, Dorotea och i Krokum kommun. Även energieffektivisering i Skogsvallens ishall och i ett vätgas- och bränslecelldrivet miljonprogramshus i Vårgårda. 

Våra globala samarbeten lyfter kvinnor och reformerar lagstiftningar 

Under 2018 har vi, tillsammans med våra samarbetsorganisationer i Afrika, flyttat fram positionerna för det småskaliga fisket i flera länder. Att försörja sig som fiskare kan vara svårt och i kustsamhällen är fisket ofta helt avgörande för familjers inkomst och försörjning. Därför är det glädjande att flera västafrikanska länder nu påbörjat ett arbete att ta fram handlingsplaner för ett hållbart, rättvist och mer jämställt småskaligt fiske.  Dessutom har vi arbetat med insatser för att stärka och synliggöra kvinnor och unga i fiskesektorn, något som vi nu ser tydliga resultat av. 

skog,vatten,höst,träd,grön,gul,blå

Stå upp för naturen

Läget för vår planet är akut, men vi kan fortfarande bromsa utvecklingen. Du behövs i det arbetet!

Bli månadsgivare
Bli först att gilla!

Relaterat innehåll