Jordbruk och mat

Betande djur ger rik natur

Betande djur i hagmarker gör landskapet rikt på värdefulla växter, insekter och fåglar. En betad hage kan innehålla så många som 40 olika arter per kvadratmeter. Det är värdefullt i sig, men bidrar även till att göra naturen mer robust för att vi i framtiden ska klara av klimatförändringen.  

Lantbruket, samhället och den biologiska mångfalden  
5 viktiga varor att byta till eko
Sant eller falskt om ekologiskt

Kalender

Solros, Blomma, Blommor, Gul, Orange, Humla, Humlor, Insekt
Jordbruk och mat

Våra segrar inom jordbruk och mat

Vi har satt stopp för skadliga bekämpningsmedel, skapat en ekoboom i Sverige och fått tusentals människor att göra insatser för våra hotade bin. Och vi har bidragit till att fler bönder kan försörja sig genom ekologiskt jordbruk. Vi arbetar hårt för förändring. Här är några av våra segrar inom jordbruk och mat.

10 jun, 2021 • 4 min att läsa

Stöd arbetet för ett hållbart jordbruk!

Med din gåva kan vi kämpa för politiska satsningar på ekologiskt jordbruk och du bidrar till friska ekosystem, naturbetesmarker och ängar.

Gå med i mat- och jordbruksnätverket

Är du intresserad av jordbrukets miljöfrågor, global livsmedelsförsörjning och vill påverka utvecklingen?

Vad vill du göra för jordbruket och maten?

Att göra med andra

Lär tillsammans!

Gör som bina: välj ekologiskt!
Tips och verktyg

Rädda bina, stoppa gifterna

person sitter vid dator läser om att påverka lokalt
Tips och verktyg

Påverka din kommun

skogsstig
Guide

Lathund för en naturvänlig kommun

A fifteen year old caucasian girl dressed in hiking clothing and using a glowing tablet in a darkened Big Sur, California grove of redwoods sitting cross legged on a rock surrounded by a carpet of clovers.Bilden används som signatur till Digital globala hjältar, och ska helst inte användas till andra.
Tips och verktyg

Bli en digital global hjälte!

Naturaktivitet

Familjetips: Dansa i regnet

vildblommor, vilda blommor, vilda, visa, ogräs, solbelyst, natursköna, prydnads, landskap, grön, blommor, flora, dekorativa, landsbygd, närbild, blommande, blomma, vacker, bakgrund

Blommande vägkanter gynnar biologisk mångfald

Vägkanterna är många och långa. De går genom alla landskapstyper och följer breda asfalterade väger, mindre grusvägar och förgrenar sig ut längs små skogs- eller åkervägar. I en grön infrastruktur kan de vara både uppehållsplatser och spridningskorridorer för en biologisk mångfald. 

färgbild, horisont över vatten, horisontell, liggande, linsflare, äng, natur, inga människor, Öland, utomhus, växter, Skandinavien, hav, himmel, sommar, solig, solnedgång, Sverige, träd, vatten, vita blommor

Ängen – livsviktig både förr och nu

”Ängen är åkerns moder” finns det ett gammalt talesätt som lyder. Det visar hur viktig ängen var för människan förr. Idag är ängen fortfarande livsviktig, men främst för den biologiska mångfaldens skull.

grekvädd,blomma,blommor,växt,växter,humla,humlor,insekt,insekter,nässelfjäril,fjäril,fjärilar,pollinera,pollinerar,pollinering

Var med och arbeta för fler surrande bin

Bina är livsviktiga för vår matproduktion och hela ekosystemet. Men en tredjedel av våra vilda biarter är på väg att försvinna. De hotas av bland annat matbrist, bekämpningsmedel och klimatförändringar. Var med och gör en viktig insats i vår kampanj Operation: Rädda bina!