5 enkla tips för grönaste påskhelgen

I påsk kan du äta potatis som sprider kemikalier i svenska vatten, lax med ett smutsigt förflutet eller ägg från höns som aldrig fått komma ut i dagsljus. Eller så gör du tvärtom. Det är nämligen riktigt lätt att fira en påsk som är grönare för både naturen, djuren och dig själv. Här är fem enkla saker att tänka på.

Ekologiska ägg från höns som fått uppleva dagsljus och frisk luft.

Foto:

Sofia Runarsdotter

1. Ekologiskt – äggstra schysst mot hönan

Under påsken frossar vi i ägg. Men visste du att de flesta höns aldrig fått komma ut i dagsljus? En höna mår bra av att strosa omkring och picka i marken på jakt efter mat. De vill äta gröna växter, maskar och annat som de hittar själva. Det får hönsen på KRAV-märkta gårdar. De får också foder som är ekologiskt. Och om hönan själv får välja så väljer hon faktiskt ekologiskt foder framför besprutat. Jepp, det finns studier som visar detta. Det finns också studier som visar att höns som får ekologiskt foder återhämtar sig snabbare från sjukdomar, jämfört med de som ätit besprutat foder. 

Höns som inte lever på ekologiska gårdar får i de flesta fall aldrig gå utomhus. De föds upp på bland annat hårt besprutad soja, som leder till svåra miljö- och hälsoproblem i exempelvis Brasilien. Sojaodlingarna är en av de största orsakerna till att Amazonas regnskog huggits ned. Det slipper du alltså bidra till genom att välja ekologiska ägg.  

2. Välj fina fisken på påskbordet

Sillen gör sig finfint på påskbordet. Den är god, billig, och innehåller inte höga halter gift om den är fångad utanför Östersjön och fiskas skonsamt utan stora bifångster. Och till skillnad från rovfiskar som glufsat i sig flera kilo annan fisk under sin livstid har sillen ätit mest plankton. Därför sparar du på havets resurser genom att välja sill. Sill/strömming från Östersjön kan däremot innehålla höga halter av miljögifter, och man bör därför följa Livsmedelsverkets kostråd. På senare tid har det framkommit att det kan förekomma otydligheter med märkningen av fångstområden, men enligt fiskbranschens gemensamma standard ska det stå på burken om fisken är fångad i Östersjön.

Laxen är också populär på påskbordet, men här gäller det att välja rätt. Många vilda laxbestånd är illa ute och innehåller på tok för höga miljögiftshalter. Vill du ändå köpa vild lax – köp MSC-märkt. Den odlade laxen är inte problemfri den heller. Odlingen av lax orsakar stora problem för den vilda laxen som minskat med 50 procent sedan 80-talet, bland annat på grund av parasiten laxlus som smittar från odlingarna.

Ska du äta odlad lax, försök hitta miljömärkt sådan – så slipper du lax med ett smutsigt förflutet. KRAV-märkt odlad lax brukar finnas i diskarna på välsorterade matbutiker. Lite dyrare? Javisst, men lax är lyx, så passa på att njuta under påsken.

På sina håll i landet är även ålen poppis till påsk. Men låt den simma vidare. Den är på randen till utrotning och de ålar vi fångar i Sverige är livsviktiga för att arten ska kunna återhämta sig.

Våra bästa fisktips för påskbordet:

  1. Sill och ansjovis (skarpsill) 
  2. Nordhavsräkor, miljömärkta med MSC eller KRAV
  3. Kaviar, miljömärkt med MSC eller KRAV
  4. Rom, miljömärkt med MSC
  5. Lax, miljömärkt med MSC eller KRAV

3. Ekologiska knölar för ett renare Sverige

Kemiska bekämpningsmedel är populära att använda i svenska potatisodlingar. Men kemikalierna stannar inte på potatisåkern. De sprids vidare med vinden och vattnet. Visste du att till och med vårt dricksvatten innehåller rester av bekämpningsmedel som används i jordbruket? Genom att välja ekologisk mat i allmänhet – inte minst potatis – gör du alltså en stor miljöinsats. 

4. Vego - den goda gröna trenden

Att njuta av mer färgsprakande mat och dryck från växtriket är det absolut viktigaste du kan göra för att planeten. Och för dig själv! Visste du att mer vego på tallriken betyder minskad risk för fetma, diabetes, högt blodtryck, hjärt- och kärlsjukdomar och vissa former av cancer? Låt därför påsken bli både god och hälsosam. Planeten kommer tacka dig!

Och om du väljer att äta kött, välj naturbeteskött.

5. Ge bort en påskpresenten för framtidens jordbruk

Vi kämpar för att maten du äter ska vara fri från kemiska bekämpningsmedel. För att jordbruket ska minska sin miljöpåverkan och öka viktiga natur- och miljövärden.

Överraska din bästis, mamma eller tonårsunge med en påskpresent för framtidens jordbruk. Stöd Naturskyddsföreningens arbete och ge bort en gåva för mer ekologiskt genom att klicka på den gröna knappen nedan: 

Vill du också se mer eko i framtiden?

Vi fajtas för mer ekologiskt på tallrikarna. Ditt stöd gör skillnad.