7 tips: Rensa barnrummet från farliga kemikalier

Se över mattor och möbler och förvara tv-spelet i ett annat rum än det barnet sover i, välj miljömärkt när det går. Så här rensar du barnrummet! 

1 Leksaker är hårt reglerade sedan 2015 

Eftersom barn är extra känsliga för farliga kemikalier är leksaker extra hårt reglerade och farliga kemikalier är förbjudna. Men så har det inte alltid varit: den nuvarande lagstiftningen kom 2015. Äldre leksaker i plast kan innehålla hormonstörande mjukgörare, det kan finnas flamskyddsmedel i gosedjur eller bly i elektroniska leksaker. Så tänk till en extra gång innan begagnade leksaker hamnar i barnens händer. Leksaker som går bra att ärva är t.ex. pussel, träjärnväg och Lego.  

2 Pysselmaterial som funkar för barn 

Tänk på att pyssel som målarfärg och lim inte alltid är tänkt att användas av barn och därför inte har samma stränga krav som leksaker. Pyssel som tydligt riktar sig till barn ska följa samma regler som leksaker, så välj dessa i första hand. Att pyssla med “skräp” är roligt, men välj ut “skräp” som är ofarliga. Livsmedelsförpackningar och material från naturen är ok, medan elektronik och byggmaterial som målarfärg, isolering och kabelrör.  

3 Undvik elektronik som leksaker 

De flesta barn gillar att titta på TV, leka med mobiler och spela dataspel. Men tänkt på att elektronik ofta innehåller farliga kemikalier, som t.ex. flamskyddsmedel. Låt inte barnen stoppa mobiler eller fjärrkontroller i munnen och undvik att ha elektronik i barnens sovrum. Bra ventilation eller ett snabbt korsdrag renar luften.  

4 Möbler kan vara behandlade med flamskyddsmedel 

Många möbler har smutsavvisande behandling som tyvärr ofta innehåller PFAS. Dessa ämnen är inget  man vill ha i ett barnrum. Då är det bättre med möbler som har avtagbara och tvättbara överdrag. Begagnade möbler är ett bra val, så länge man skippar stoppade möbler från 1960-2000, eftersom dessa troligen innehåller flamskyddsmedel som är förbjudna idag. Välj miljömärkt när det går. Nyinköpta möbler och madrasser bör vädras innan användning. När du köper nya möbler, fråga tillverkaren om de innehåller några värstingämnen. Läs mer om din rätt att få veta vad sakerna du köper innehåller.  

5 Välj tvättbara textilier 

Välj miljömärkt och tvätta innan användning. Skippa heltäckningsmattan, som ofta är behandlad med smutsavvisande PFAS. Dessutom är de flesta heltäckningsmattor gjorda av polyester och polyamid, som ger ifrån sig mikroplaster.  Välj tvättbara mattor och överdrag till möbler.  

6 Välj Svanenmärkta väggar och golv 

Välj Svanenmärkt målarfärg och Svanenmärkt golv, trä eller parkett. Vänta gärna ett par dagar innan barnet flyttar in i ett nyrenoverat rum och vädra regelbundet.  

7 Kläder och skor - välj begagnat eller miljömärkt  

Begagnade kläder är bra, eftersom de har tvättats så många gånger att de inte innehåller rester av kemikalier. Köp gärna miljömärkta kläder om du ska köpa nytt, och se till att tvätta nya kläder innan ditt barn använder dem. Skippa polyester som avger mikroplast. Försök att hitta vattentäta kläder och skor utan PFAS, och skinnskor med miljömärkning.  

skog,vatten,höst,träd,grön,gul,blå

Stå upp för naturen

Läget för vår planet är akut, men vi kan fortfarande bromsa utvecklingen. Du behövs i det arbetet!

Bli månadsgivare
Bli först att gilla!

Relaterat innehåll