Behöver du en ny elpryl? Köp en gammal!

Elprylar är riktiga resurs- och miljöskurkar. Inte blir det bättre av att elektronik används mycket kortare tid än vad den fungerar, och dessutom ofta stannar hemma oanvända i byrålådorna när vi köper nytt.

Att tillverka ny elektronik är energi-, kemikalie- och resurskrävande. El- och elektronikvaror anses också vara moderna mycket kortare tid än vad de faktiskt är fungerande. Det förkortar användningstiden och motiverar inte heller tillverkarna att göra hållbara produkter som kan repareras.

Sverige är ett av de länder i världen som producerar mest elektronikavfall per capita. Tillverkningen av en enda mobil ger upphov till 86 kilo avfall. Samma siffra för en bärbar dator är 1 200 kilo. Tillverkningen av elektronik leder också till klimatutsläpp.

Så när elektronik tillverkas och köps i en snabbare takt innebär det större och mer skadliga miljöeffekter. Bara under 2021 såldes över 13 miljoner ton elektronikprylar inom EU – en ökning med 85 procent sedan 2013.

Så stor miljöpåverkan har elprylarna

  1. Mobiltelefon: 55 kilo koldioxid och 86 kilo avfall
  2. Bärbar dator: 280 kilo koldioxid och 1200 kilo avfall
  3. Stationär dator: 470 kilo koldixoid
  4. Stor skärm: 520 kilo koldioxid
  5. Speltangentbord: 25 kilo koldioxid
  6. Spelmus: 7 kilo koldixoid
  7. Headset: 7 kilo koldioxid

Källa: IVL Svenska Miljöinstitutet och Logitech.

Tänk efter innan du Black Friday-shoppar

Vi behöver konsumera mindre. Därför vill Naturskyddsföreningen utmana konceptet Black Friday och alla andra dagar som hetsar till ogenomtänkt konsumtion av prylar som vi inte behöver. Istället vill vi uppmuntra till att laga grejer, köpa second hand och att konsumera med eftertanke.

Medvetenheten hos svenskarna ökar

Drygt hälften av svenskarna uppger att de väger in miljön i sina köpbeslut under årets sista kvartal, då stora köphögtider som Black Friday och julhandeln inträffar. Samtidigt ökar försäljningen av begagnad elektronik och andrahandsmarknaden blir lättare att navigera i.

Många försäljare kan erbjuda ”rekonditionerad” elektronik, det vill säga att den är uppfräschad, reparerad, testad och uppdaterad. Tidigare valde många konsumenter bort begagnad elektronik eftersom den inte såldes med garantier och det fanns risk för att köpa en dålig vara. Idag finns flera försäljare som erbjuder rekonditionerad elektronik med garantier.

Här kan du hitta rekonditionerad elektronik

Innan du handlar, kolla upp butiken noga så att den passar dig och ditt köp. Butikerna är listade utan inbördes ordning och vi går inte i god för dem.

När din elpryl har gjort sitt

När elektroniken inte går att sälja vidare eller använda längre är det viktigt att lämna in den till återvinning. I en mobiltelefon finns upp till 30 olika metaller som ofta utvinns i länder i Afrika och Asien under förhållanden som kan gå emot mänskliga rättigheter och leder till en rad miljö- och hälsoproblem. Om metallerna återvinns istället kan det undvikas.

Det finns flera företag i Sverige som återvinner elektronik på ett ansvarsfullt sätt. Om produkterna återvinns kan materialen användas till nya produkter. Med dagens teknik kan återvinningsföretagen inte återvinna mer än en bråkdel av materialen i telefoner och datorer. Främst är det guld och koppar som tas till vara. Men för att det ska löna sig att utveckla och investera i nya förbättrade återvinningstekniker krävs det en tillräckligt stor volym att återvinna. Därför behöver betydligt fler prylar som idag ligger outnyttjade i byrålådor lämnas in till återvinning.

Du kanske också är intresserad av

Ge en gåva för natur och miljö

Med din gåva kan vi fortsätta kämpa för en hållbar framtid på en frisk och levande planet.

Ge en gåva
Gillas av 9

Relaterat innehåll