Behöver du en ny elpryl? Köp en gammal!

Elprylar är riktiga resurs- och miljöskurkar. Inte blir det bättre av att elektronik används mycket kortare tid än vad den fungerar, och dessutom ofta stannar hemma oanvända i byrålådorna när vi köper nytt.

Att tillverka ny elektronik är energi-, kemikalie- och resurskrävande. El- och elektronikvaror anses också vara moderna mycket kortare tid än vad de faktiskt är fungerande. Det förkortar användningstiden och motiverar inte heller tillverkarna att göra hållbara produkter som kan repareras.

Sverige är ett av de länder i världen som producerar mest elektronikavfall per capita. Här finns cirka tio miljoner mobiltelefoner och vi köper cirka 3,5 miljoner nya mobiler varje år. Men tillverkningen av en enda mobil ger upphov till 86 kilo avfall. Samma siffra för en bärbar dator är 1 200 kilo.

Så när elektronik tillverkas och köps i en snabbare takt innebär det större och mer skadliga miljöeffekter.

Medvetenheten hos svenskarna ökar

Ungefär hälften av svenskarna uppger att de tänkt väga in miljön i sina köpbeslut det kommande kvartalet. Samtidigt ökar försäljningen av begagnad elektronik och andrahandsmarknaden blir lättare att navigera i.

Många försäljare kan erbjuda ”rekonditionerad” elektronik, det vill säga att den är uppfräschad, reparerad, testad och uppdaterad. Tidigare valde många konsumenter bort begagnad elektronik eftersom den inte såldes med garantier och det fanns risk för att köpa en dålig vara. Idag finns flera försäljare som erbjuder rekonditionerad elektronik med garantier.

Här kan du hitta rekonditionerad elektronik

Innan du handlar, kolla upp butiken noga så att den passar dig och ditt köp. Butikerna är listade utan inbördes ordning och vi går inte i god för dem.

När din elpryl har gjort sitt

När elektroniken inte går att sälja vidare eller använda längre är det viktigt att lämna in den till återvinning. I en mobiltelefon finns upp till 30 olika metaller som ofta utvinns i länder i Afrika och Asien under förhållanden som går emot mänskliga rättigheter och leder till en rad miljö- och hälsoproblem. Om metallerna återvinns istället kan det undvikas.

Det finns flera företag i Sverige som återvinner elektronik på ett ansvarsfullt sätt. Om produkterna återvinns kan materialen användas till nya produkter. Med dagens teknik kan återvinningsföretagen inte återvinna mer än en bråkdel av materialen i telefoner och datorer. Främst är det guld och koppar som tas till vara. Men för att det ska löna sig att utveckla och investera i nya förbättrade återvinningstekniker krävs det en tillräckligt stor volym att återvinna. Därför behöver betydligt fler prylar som idag ligger outnyttjade i byrålådor lämnas in till återvinning.

Du kanske också är intresserad av

Ge en gåva för natur och miljö

Med din gåva kan vi fortsätta kämpa för en hållbar framtid på en frisk och levande planet.

Ge en gåva
Gillas av 4

Relaterade inlägg