Naturkärlek från Syrien till Norrbotten

Hind Rizq startade landets första natursnoksgrupp för arabisktalande familjer. "Jag vill sprida idéerna om hur vi ska skydda naturen till fler."

Hind Rizq har älskat naturen hela sitt liv och har mycket kunskap om den. Hon har ett stort intresse för återbruk av olika slag. Att göra om gamla kläder till nya saker på ett konstnärligt sätt är en av hennes alla talanger.  

På universitetet i Damaskus, Syrien, studerade hon hydrogeologi och geologi och hon arbetade efter sin utbildning som geolog och hydrogeolog i Syrien. Så kom kriget. Hind var 32 år gammal och hade en tvåårig son när hon flyttade till Sverige våren 2015.  

De bosatte sig i Norrbotten och Hind var fast besluten att även i Sverige fortsätta att verka för det hon brinner för. 

– Jag ville arrangera projekt och aktiviteter för unga om natur och miljö i någon form, berättar Hind.  

Hon sökte därför upp Studiefrämjandet i Luleå och berättade om sitt engagemang. Studiefrämjandet tipsade om en kommande utbildning som Naturskyddsföreningen skulle arrangera, för blivande natursnoksledare.  

Natursnokarna är Naturskyddsföreningens barn- och familjeverksamhet som syftar till att öka barn och familjers kunskap om och relation till naturen. Detta gick exakt i linje med vad Hind tror på och vill göra. Sagt och gjort, hon hoppade på kursen, deltog ihop med sin son, hade en rolig helg och blev natursnoksledare.  

Efter att ha lett natursnoksgrupp på svenska ett tag insåg hon att hon längtade efter att lära ut om naturen på sitt eget språk så hon startade landets första natursnoksgrupp för arabisktalande familjer.  

– Jag vill sprida idéerna om hur vi ska skydda naturen till fler, säger Hind. Jag älskar att visa hur vi påverkar naturen och hur vi kan rädda den. Mitt engagemang ger mig möjlighet att sprida viktiga tankar, att vara i naturen med min son och träffa andra människor!  

Hinds favoritblomma:  
"Min favoritblomma är Liljekonvalj (Convallaria majalis) Det är som en klocka. Jag gillar klockor. Jag känner att den gömmer vackra saker."  

Hinds favoritdjur:
"Jag gillar den svarta vilda hästen. Den har vildhet av frihet, energi och skönhet."

Vill du göra som Hind?

skog,vatten,höst,träd,grön,gul,blå

Stå upp för naturen

Läget för vår planet är akut, men vi kan fortfarande bromsa utvecklingen. Du behövs i det arbetet!

Bli månadsgivare
Gillas av 4

Relaterat innehåll