Nej till Shein och Temu på våra klädbytardagar

Naturskyddsföreningen: ”Ultra fast fashion” är hälsofarligt. Debattartikel i Aftonbladet.

Snart är det dags för Naturskyddsföreningens årliga Klädbytardag – där mängder med begagnade plagg byter ägare.
Men i år är plagg från Temu och Shein portförbjudna.
Klädbranschen måste nu ta ansvar för den ohållbara klädkonsumtionen.

DEBATT. Den globala produktionen av textilfiber har mer än fördubblats sedan förra sekelskiftet och importen av kläder till Sverige ökar ständigt.
Miljön drabbas hårt av klädkonsumtionen. Det går åt mängder med vatten, kemikalier och energi både vid odlingen av bomull och när tyget tillverkas. För att producera tyg till ett par vanliga jeans går det åt ca 5 000 liter vatten och 1,2 kilo kemikalier. Dessutom skapas 25 kilo avfall vid tillverkningen.
Många plagg är dock tillverkade av plast, som framställs av olja. Hela 60 procent av alla textilfibrer i världen är tillverkade av olja och 80 procent av klädernas klimatpåverkan är kopplad till tillverkningsfasen. Klädbranschen är en riktig klimatbov vars klimatpåverkan orsakar dubbelt så stora klimatutsläpp som flyget.
Shein och Temu omfattas inte av EU:s regler som begränsar skadliga kemikalier
Modellen med ”fast fashion” är en grundläggande orsak till den skenande klädkonsumtionen. Men än värre är ”ultra fast fashion”. En aldrig sinande ström med klädnyheter av usel kvalitet till låga priser sköljer över konsumenten. Tyvärr sköljer dessa plagg nu också in i second hand-butikerna och på event som klädbytardagar.

Många av plaggen i ”ultra fast fashion” är tillverkade utanför EU och direktimporteras, vilket innebär att produkter från företag som Shein och Temu inte omfattas av EU:s regler som begränsar skadliga kemikalier. Dessa företag har också fått kritik för dåliga arbetsvillkor och negativ påverkan på miljön.


Naturskyddsföreningen har nu valt att säga nej till plagg från Shein och Temu på sina landsomfattande klädbytardagar. Den allra främsta anledningen är att föreningen inte kan garantera att plaggen är säkra att bära eller hantera.
Granskningar har visat att plagg från dessa företag kan innehålla ftalater, formaldehyd, bly och kadmium, ämnen som är farliga för hälsan på olika sätt. Men självklart är företagens bristande respekt för miljön och människors arbetsvillkor också ett viktigt skäl.


Enbart en (1) procent av alla fibrer i kläder återvinns
Det är ofattbart att företag i dag tillverkar hälsofarliga plagg som inte ens lämpar sig för återbruk. Det är inte heller hållbart att fortsätta tillverka kläder som används några få gånger, och vars fibrer inte återvinns. Enbart en (1) procent av alla fibrer i kläder återvinns.


”Fast fashion” och ”ultra fast fashion” kan aldrig bli hållbart. Politiker måste se till att kryphålet för ”ultra fast fashion” täpps till. Och klädbranschen måste ställa om och ta ansvar för den ohållbara affärsmodellen som drabbar både miljön och människors hälsa.


Beatrice Rindevall, ordförande Naturskyddsföreningen


 

Ge en gåva för natur och miljö

Med din gåva kan vi fortsätta kämpa för en hållbar framtid på en frisk och levande planet.

Ge en gåva
Bli först att gilla!

Relaterat innehåll