Replik: Hotbilder istället för fakta från Tidöpartierna
Regeringen och Sverigedemokraterna vill minska vargstammen kraftigt och hänvisar till oro i samhället. Den oron finns, och förstärks tyvärr när politiken drivs av polariserande hotbilder i stället för fakta. Missvisande information riskerar nu att förvärra konflikter och undergräva skyddet av hotade arter, skriver Beatrice Rindevall, ordförande Naturskyddsföreningen i Dagens Industri.
Regeringens påstående att vargen utgör ett växande hot mot människor saknar grund. Vargar undviker människor, och det finns inga dokumenterade angrepp i Sverige i modern tid. Att hänvisa till barns lek och skogspromenader som motiv för en minskad vargstam är direkt vilseledande.
Otrygghet i vargområden måste tas på allvar, men lösningen är inte att minska vargstammen. I dag finns cirka 375 vargar i Sverige. Det är en liten stam, som dessutom är genetiskt sårbar och rödlistad som starkt hotad. En sådan drastisk minskning som regeringen och Sverigedemokraterna förespråkar bryter mot EU:s art- och habitatdirektiv.
Flera internationella forskarnätverk har kritiserat EU:s beslut att försämra skyddet för vargen. Det saknas vetenskapligt stöd för beslutet, som i stället är ett resultat av politiskt tryck från vissa medlemsländer. Att använda EU:s beslut som förevändning för att sänka det svenska referensvärdet för varg, innan expertmyndigheter ens fått slutföra sitt arbete, är ett allvarligt avsteg från svensk förvaltningspraxis och ett kunskapsbaserat naturvårdsarbete.
Det finns inget stöd i forskningen för att sänka referensvärdet till 170 individer. Tvärtom visar Naturvårdsverkets egen utredning att en så låg nivå skulle leda till ökade kostnader för förvaltningen och samtidigt riskera att försvåra skyddsjakt. I stället för att lösa verkliga problem riskerar Tidöpartiernas politik därmed att skapa en situation som är sämre både för tamdjursägare och för vargen.
En fungerande rovdjurspolitik måste bygga på en strävan efter samexistens, vilket kräver lokal förankring och fokus på förebyggande åtgärder som rovdjursavvisande stängsel, ersättning till lantbrukare och dialog.
Vargen har blivit en symbol för verkliga spänningar mellan stad och land, men dessa kan inte lösas med symbolpolitik och skrämsel. Regeringen måste ompröva sin politik och i stället arbeta för en kunskapsbaserad, långsiktig och hållbar förvaltning av vargstammen, som säkerställer vargens överlevnad samtidigt som hänsyn tas till människor som lever i vargarnas närhet. Vargen är en naturlig del av den svenska naturen och något vi har all anledning att både värna och känna stolthet över.
Beatrice Rindevall, ordförande Naturskyddsföreningen