Vilken båtmotor är bäst för miljön – eldriven eller bensindriven?

I en gammal tvåtaktare passerar 30 procent av bränslet oförbränt rakt ut i vattnet. Bensin är mycket giftigt för vattenlevande organismer och de mest skadliga substanserna sprids uppåt i näringskedjan. Även 4-taktsmotorer orsakar stora utsläpp, men då främst till luften eftersom det mesta av bränslet förbränns.

Sverige är ett stort båtland med drygt 750 000 sjödugliga fritidsbåtar. Det finns omkring 460 000 båtmotorer och trots att det blev försäljningsförbud av traditionella
2-taktsmotorer 2007 så finns det fortfarande många gamla
2-taktsmotorer i landet.  

2017 släppte Sveriges fritidsbåtar ut 179 000 ton växthusgaser, och lika mycket kolväten som hela den svenska handelsflottan
(främst beroende på de gamla tvåtaktarna).1 

Vill du ha en driftsäker motor som inte bidrar till miljöfarliga utsläpp och störande oljud så finns det all anledning att köpa en elutombordare. 

En eldriven båtmotor är: 

  • Ren 
  • Tyst 
  • Klimatsmart 
  • Enkel och lättkörd 
  • Billig i drift 

Vilken elutombordare ska jag välja? 

För att veta vilken elutombordare som passar till en särskild båt är det bäst att testa sig fram. Det är viktigt att välja en motor som är stark nog för dina behov och ett batteri som ger en räckvidd som inte äventyrar säkerheten. Ett felköp är aldrig bra för miljön. Litium-batterier är att föredra på grund av lägre vikt och större kapacitet. 

På senare tid har det dykt upp större motorer på ett par tusen watt som kan ersätta bensinmotorer på cirka tio hästkrafter. Med rätt batteri går det att vara ute till sjöss i ett par timmar. De minsta motorerna brukar ha 300–500 watts effekt och används ofta som trollingmotor men fungerar också till små gummibåtar och kanoter. Mellanstora motorer på 500–1200 watt fungerar bra till mindre motorbåtar för kortare turer till badviken men också som hjälpmotor till mindre segelbåtar.  

Vad kostar en elutombordare?

Elutombordare kan kosta allt från ett par tusenlappar upp till cirka 40 000 för de allra största. Sen tillkommer kostnaden för batterier, som kan vara i samma storleksordning som kostnaden för motorn. På toptensverige.sefinns information och priser på de effektivaste motorerna på den svenska marknaden. Elmotorer är billiga att ”tanka” till skillnad från bensinmotorer. För bensinmotorer dröjer det inte många år innan bränslet blivit den största kostnaden. 

Det här är Top Ten  

Toptensverige.se är en webbplats dit du kan vända dig till för att enkelt ta del av marknadsledande produkters energiprestanda. Top Ten Sverige drivs av Naturskyddsföreningen. Top Ten Sverige ingår också i det globala nätverket Top Ten Network tillsammans med 16 europeiska länder samt Kina, Chile och Argentina. 

klippor, glädje, hopp, havsklippor, blå himmel,

Ge en gåva till klimatet

Vi kan fortfarande bromsa klimatförändringarna! Bidra till arbetet för att skapa en tuffare klimatpolitik och för att visa vägen mot hållbar förnybar energi.

Ge en gåva
Bli först att gilla!

Relaterat innehåll