Byt till ekokaffe – rädda liv!

Hur mycket kemiska bekämpningsmedel används inom den oekologiska kaffeodlingen? Hur påverkas naturen, djuren och de människor som odlar ditt kaffe? Det finns anledning att fundera på vilket kaffe du väljer nästa gång du handlar.

Vi pushar politiker och fixar ekoboom i butikerna. Var med och förändra för 24 kr/mån.

2015-09-25

Bara i Sverige dricker vi 1000 koppar per person och år. Det gör oss till ett av världens mest kaffedrickande folk. Men för att odla våra kaffebönor sprutas tyvärr ofta enorma mängder kemiska bekämpningsmedel på odlingarna. Lägg dessutom till usla arbetsförhållanden och ditt kaffe har fått en riktigt dålig eftersmak.

Störst på kaffe – världsmästare på besprutning

Var tredje kaffeböna kommer från Brasilien. Vi skickade journalisten Henrik Brandão Jönsson till världens största kaffekooperativ för att ta reda på hur vägen från kaffeböna till din kopp ser ut.

Han berättar om världens mest kemikalieintensiva odling. Här används mängder med kemiska bekämpningsmedel som är förbjudna i EU. Naturen har sagt stopp. Djuren, växterna och människor drabbas hårt.

Läs reportaget: Störst på kaffe - världsmästare på besprutning

Ekologiskt mångfaldskaffe på framfart i Etiopien

–  Man skulle kunna säga att nästan allt kaffe i Etiopien är ekologiskt odlat, även om det inte är certifierat. Bara någon procent av odlarna använder kemiska bekämpningsmedel och konstgödsel, berättar Tesse Adera, kvalitetsexpert vid ett kaffekooperativ i södra Etiopien.

Naturskyddsföreningens Karin Höök besökte skuggkaffeodlingar i Oromia i Etiopien. Här produceras mycket av det kaffe som flera av de stora kaffeföretagen i Sverige importerar.

Läs reportaget: Ekologiskt mångfaldskaffe på framfart i Etiopien

En Café au läckande kemikalier, tack!

Bara 7 av 100 väljer ekokaffe i matbutiken, det vill vi ändra på! Du behöver bara lägga en enda sak på minnet om du vill vara med och bidra till en odling utan kemiska bekämpningsmedel och som samtidigt tar hänsyn till människors arbetsförhållanden.

Välj ekologisk nästa gång du köper kaffe! Byt till eko i kaffehyllan och istället för att beställa en café latte säger du en ekologisk café latte, tack! 

Slipa dina argument med fem goda skäl att välja ekologiskt kaffe

Vad är det för skillnader mellan oekologiskt och ekologiskt kaffe?

Hur påverkar mitt val av kaffe naturen, djuren och de människor som odlar mitt kaffe? Och kan jag lita på miljömärkningarna på kaffepaketen? Vi reder ut frågetecken kring ekologisk- och oekologisk kaffeproduktion.

FAQ: Vi svarar på de vanligaste frågorna om kaffe

Följ kaffebönan från världens största oekologiska kaffekooperativ till din kaffekopp.

Hur påverkar mitt val av kaffe naturen, djuren och människor? Kan jag lita på miljömärkningarna på kaffepaketen?

Spelar det någon roll med ekologiskt? Svaret är JA. Just nu pågår den globala miljövänliga veckan, Green Action Week, i 27 länder runt om i världen.