Event

Fagning, florainventering och slåtter på Vallby friluftsmuseum

Under våren och sommaren kommer Naturskyddsföreningen återuppta en gammal tradition och hjälpa till att vårda en äng på Vallby friluftsmuseum. Ängen ligger i norra delen av friluftsmuseet. Det är skyltat från Lanthandeln. Slåtterängar är en viktig miljö att vårda och bevara. Ängarna gav foder till djuren på gårdarna och när näring togs bort år efter år så minskade växter med stort näringsbehov och i stället gynnades många olika arter som trivs på den näringsfattiga marken. Eftersom slåttern har minskat så blir också dessa växter färre.

Välkommen att hjälpa till, vi behöver bli många som hjälps åt med arbetet. Både du som kan hjälpa till en längre tid någon av dagarna och du som har tid en kortare stund är välkommen. Du får gärna komma och prova på eller bara titta och prata om ängsskötsel. 

Vi börjar 6 -7 maj med fagning av ängen. Tid: 10.00 - 16.00. Fagning innebär att vi räfsar bort gammalt gräs och löv från ängen. Räfsor, mm. finns.  Har du en egen favorit, ta gärna med den. Ta gärna med fika/matsäck. Anmälan senast 4 maj till: anmalan.nf.vasteras@gmail.com  Ange Fagning i ämnesraden. Plats: Vallby friluftsmuseum, norra delen, se skyltar från Lanthandeln. 

Under våren och sommaren inventerar vi ängen. Vid några tillfällen kommer vi att inventera vilka olika arter som finns på ängen. När du anmält dig så meddelar vi ett antal datum och tider när vi inventerar. Anmälan senast 4 maj till: anmalan.nf.vasteras@gmail.com Ange Inventering i ämnesraden. Plats: Vallby friluftsmuseum, norra delen, se skyltar från Lanthandeln. 

12 och 27 augusti. Slåtter. Tid: 10.00 - 16.00. I augusti är det dags att slå ängen och hässja höet. Liar och högafflar mm finns, men ta gärna med en egen favorit om du har någon. Glöm inte ta med fika/matsäck. Anmälan senast 9 augusti till: anmalan.nf.vasteras@gmail.com Ange Slåtter i ämnesraden. Plats: Vallby friluftsmuseum, norra delen, se skyltar från Lanthandeln. 

 

Information

  • Datum:6 maj, 2023 - 27 aug, 2023
  • Tid:10:00 - 16:00
  • Medlemskap krävs:Nej
  • Arrangör:Botaniska föreningen i Västmanlands län, Naturskyddsföreningen i Västerås, Studiefrämjandet Västmanland, Vallby Friluftsmuseum
  • Medverkar:Bengt Stridh (Sakkunnig), Ulla Fåhraeus, museibonde (Sakkunnig)

Plats

Samlingsplats
  • Vallby friluftsmuseum
Adress
  • Skerikesvägen, Västerås
  • Vallby friluftsmuseum

Kontaktperson

Bli först att gilla!