Hur rädsla påverkar samtalet om rovdjur
Naturskyddsföreningen bjuder in alla medlemmar till ett webbinarium om de komplexa känslor och rädslor som omger rovdjursfrågan. Programmet för kvällen omfattar både den fysiska rädslan för rovdjur och den sociala rädslan för att uttrycka sig positivt om dem.
Rovdjursfrågan har blivit ett av de mest polariserade ämnena i dagens samhälle, och tyvärr är det inte ovanligt att det förekommer hat och hot. Det är därför viktigt att uppmärksamma hur rädslan, både för rovdjur och för att uttrycka sin åsikt, bidrar till att begränsa den demokratiska dialogen.
Genom att skapa trygga forum där svåra samtal kan äga rum, och där vi aktivt kan hantera och motverka det ökande hatet och hoten som förekommer i naturvårds- och klimatfrågor, kan vår förening bidra till att minska polariseringen och främja dialog, engagemang och samverkan.
Medverkande
Magnus Ljung, ordförande Falbygdens Naturskyddsförening
Magnus är engagerad i rovdjursfrågor på lokal nivå. Hans intresse för rovdjur speglas i hans arbete med att skapa förståelse och dialog kring komplexa naturresursfrågor, vilket gör honom till en viktig aktör i diskussionen om rovdjursförvaltning i landskapet. Utöver sitt ideella arbete i Naturskyddsföreningen så är Magnus agronomie doktor och verksamhetsledare vid SLU RådNu, där han arbetar med att främja hållbara livsmedelssystem genom förbättrad samverkan och dialog inom naturresurshantering.
Bernard Le Roux, Dialogues
Bernard arbetar med att utveckla metoder där konflikter och spänningar kan omvandlas till tillväxt och utveckling för individer, grupper och samhälle genom dialog. Han tror på kraften i ärlig och öppen dialog för att gå bortom fasta positioner och på så sätt undvika destruktiva konflikter. Bernard kommer att prata om rovdjursfrågan från ett samhällskonfliktperspektiv – hur vi ser en ökande polariseringen och hur rädsla är ett demokratiskt problem, men också om de lokala dialoggrupper som han arbetar med och det som visar sig när de försöker få lokala invånare att prata om rovdjur.
Maria Johansson, docent i miljöpsykologi vid Lunds Universitet.
Maria är en framstående forskare inom området mänsklig rädsla för rovdjur. Hennes forskning fokuserar på de psykologiska och sociala dimensionerna av rovdjursfrågan, där hon särskilt undersöker hur rädslan för rovdjur påverkar människors beteenden och attityder. Johansson har även studerat hur denna rädsla kan variera beroende på geografisk närhet till rovdjur och hur den påverkar människors vilja att engagera sig i dialoger kring rovdjursförvaltning. Hennes arbete bidrar till en djupare förståelse för de känslomässiga och kognitiva processer som ligger bakom rädslan för rovdjur, och hur dessa kan hanteras för att minska konflikter och främja en mer balanserad syn på rovdjur i samhället.
Tid kommer även finnas för frågor och diskussion.
Sista anmälningsdag är den 23 oktober.
Information
- Datum:24 oktober 2024
- Tid:18.00–19.30
- Plats: ONLINE
- Kategori:Digitalt möte/aktivitet
- Medlemskap krävs:Ja
- Arrangör:Svenska Naturskyddsföreningen, Världsnaturfonden WWF
- Medverkar:Bernard Le Roux (Föreläsare), Magnus Ljung (Föreläsare), Maria Johansson (Föreläsare)
Kontaktperson
- Hannah Wallin
- hannah.wallin@naturskyddsforeningen.se
Hitta hit
- ONLINE